Com donar males notícies

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Cristina Carreño, Metges Sense Fronteres Font: Metges Sense Fronteres
Cristina Carreño, Metges Sense Fronteres Font: Metges Sense Fronteres

Com donar males notícies

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Metges Sense Fronteres ha organitzat un webinar per donar recursos psicosocials a personal sanitari durant la pandèmia.

En el context epidèmic, els professionals sanitaris estan exposats a situacions doloroses i estressants. Treballant a hospitals i a residències, es converteixen en el pont entre residents i famílies, de vegades, per donar males notícies. Per aquest motiu, és important que el personal tingui coneixements d'aspectes psicosocials per afrontar la situació, millorar la comunicació amb les famílies i autocuidar-se.

Cristina Carreño Glaría és psiquiatra i membre de Metges Sense Fronteres des del 2009. Ha treballat en diversos projectes i en emergències. Des de l'any 2016, és la referent de salut mental i psicosocial per als projectes de l'entitat.

En el webinar 'Com donar males notícies i cuidar la teva salut mental', organitzat per Metges Sense Fronteres el 2 d'abril ha donat pautes per als professionals del sector:

Recomanacions per a organitzar-se:

  1. Identificar a una o dues persones que s'encarregaran de fer la comunicació amb les famílies. Cal procurar que la comunicació sigui regular, per evitar angoixa a les famílies.
  2. Elaborar un pla de comunicació en funció del volum de residents.
  3. Comunicació amb familiars de persones sense símptomes de Covid-19: trucades o vídeotrucades.
  4. Comunicació a familiars quan una persona resident està malalta, greu o quan mor.

Com fer trucades difícils

1. Preparació de la trucada

És important buscar un espai tranquil i privat on poder fer la trucada amb garantia de bona cobertura, per a evitar interrupcions. Cal comptar prèviament amb el màxim d'informació i fer un petit esquema amb els punts a comunicar, per no oblidar cap detall. Respirar fons per transmetre calma (no fredor) en la trucada.

2. Presentació i motiu de la trucada

D'entrada, cal presentar-se amb nom i càrrec en el centre. Verificar qui està a l'altra banda del telèfon. Explicar clarament el motiu de la trucada.

3. Avaluar què sap i què no sap el familiar

Preguntar directament al familiar quina és la informació de la que té coneixement fins al moment vinculada al o la pacient que s'està atenent.

4. Comunicar la informació

Utilitzar una frase introductòria de la situació, evitar els tecnicismes i usar llenguatge senzill i entenedor per tal que el familiar es prepari. És precís subministrar la informació en petites porcions, mica en mica, i deixar pauses entre les frases -permetre els silencis-, per a un correcte procés d'assimilació. Verificar el grau de comprensió de l'interlocutor. Explicar la realitat en la mida justa, no donar més informació de l'estricatament necessària. A preguntes que no sabem la resposta, millor reservar la resposta per quan la tinguem confirmada, amb l'equip mèdic.

5. Escoltar i validar les reaccions del familiar

Escoltar les emocions (tristor, patiment, ràbia, sorpresa, etc.) i atendre-les amb respostes empàtiques. Per exemple: "Ha de ser difícil per a vostè", "el seu familiar està lluitant", "té alguna preocupació en concret", "com el/la podem ajudar?"...).

6. Finalitzar la trucada

Posar èmfasi amb que des del centre s'està posant totes les cures al pacient, que la comunicació seguirà fluïnt, que se li poden fer arribar vídeos. Donar ànims o el pèsam. En acabar, tornar a respirar fons i compartir l'experiència amb la resta de l'equip, per alleugerir.

Pautes d'autocures per a qui cuida

Durant la crisi mundial per la pandèmia, el sobreesforç del personal sanitari passa factura, pel que cal que aquest es cuidi i sigui cuidat. Pel que fa a aspectes físics, és imprescindible procurar portar una bona alimentació, dormir, descansar i fer exercici.

A nivell emocional i relacional, es recomana connectar i compartir amb altres persones. Cal estar informat/da sense sobreexposar-se a saturació informativa de coronavirus. I a nivell professional, cal conèixer com protegir-se per canals oficials, contrastar la veracitat de la informació que es rep i procurar mantenir una actitud positiva, de cooperació i celebrar les fites.

  • La feina del personal sanitari és essencial.
  • Per a poder cuidar d'altres, primer cal cuidar-se a un/a mateixa.
  • Sentir estrés, angoixa, tristesa és normal. No significa menys professionalitat.
  • Reconeix les pròpies limitacions. Si falta descans, bons aliments, ajuda psicològica, etc. Comuniqueu-ho.
  • Hi ha més company/es. Compteu-hi!

Afegeix un comentari nou