Com es pot fer una intervenció adequada d’una persona amb Asperger a l’àrea educativa?

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és una condició neurològica i de desenvolupament que afecta al llarg de la vida. Font: Eugenia Ifer.
El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és una condició neurològica i de desenvolupament que afecta al llarg de la vida. Font: Eugenia Ifer.
L’Associació Asperger de Catalunya dona suport a les persones afectades per aquest trastorn i al seu entorn.  Font: Canva.
L’Associació Asperger de Catalunya dona suport a les persones afectades per aquest trastorn i al seu entorn. Font: Canva.

Com es pot fer una intervenció adequada d’una persona amb Asperger a l’àrea educativa?

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

La intervenció educativa per a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) pretén millorar les capacitats socials de les persones amb aquest trastorn.

L’Associació Asperger de Catalunya, és una entitat que treballa per aconseguir una plena inclusió de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

Aquesta organització ofereix als centres educatius i a les famílies una sèrie de pautes, per tal de millorar els coneixements socials i comunicatius de les persones amb TEA, i així lluitar contra l’exclusió de les persones que pateixen aquest trastorn.

Contingut estructurat i adaptat

Per a les persones amb TEA, l’aprenentatge més efectiu és aquell que té una estructuració clara i està adaptat segons l’edat de la persona i el nivell del trastorn.

Així mateix, per tal de treballar amb la rigidesa que pateixen i que puguin afrontar situacions noves, és important desestructurar a poc a poc el programa. Tot i que sempre hi ha d’haver un mínim d’estructura, respectant les rutines de les persones.

Contingut visual

Les persones amb TEA processen, entenen i assimilen molt millor la informació quan es presenta d’una forma visual. Per aquest motiu, els suports visuals seran grans aliats per poder arribar a aquestes persones. Aquests elements poden ser, imatges, vídeos, llistes, pictogrames o calendaris, entre d’altres.

Aprenentatge sense error

Sobretot quan són petites, les persones amb TEA solen tenir un nivell de tolerància a la frustració molt baixa. Aquesta realitat pot causar conductes disruptives quan no aconsegueix els resultats esperats.

Per aquesta raó, una alternativa eficaç és l’aprenentatge sense error, on l’alumnat obté els resultats amb ajudes. Progressivament, es podran anar retirant aquestes ajudes, en funció del desenvolupament cognitiu de la persona.

Problemàtiques amb les funcions executives

És habitual trobar una clara dificultat en el desenvolupament de tasques que requereixen temps o són complicades. Per ajudar en el seu rendiment, és aconsellable seqüenciar els passos a seguir el màxim possible.

Prendre decisions

Normalment, tenen problemes per prendre decisions. Per això, és crucial fomentar aquest tipus de situacions. Idealment, s’haurà de fomentar des que són petits/es. Es començarà amb eleccions amb dues possibilitats.

Afegeix un comentari nou