Àmbit de la notícia
Social

Com incorporar el feminisme al cooperativisme?

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Sessió d'elaboració de la Guia per incorporar la perspectiva feminista a les cooperatives

Almena feminista ha publicat la 'Guia per incorporar la perspectiva feminista a les cooperatives', una eina elaborada amb les experiències compartides d'onze cooperatives feministes.

Si formem part d’una cooperativa, és perquè volem construir un espai onsentir-nos cuidades i cuidar. Però com fer-ho? Desplaçar el treball remunerat (“productiu”) de la centralitat del nostre temps i energies, és a dir, no viure per treballar; Visibilitzar i qüestionar les relacions de poder; o promoure espais (grupals i individuals) on poder parlar de com estem i qüestionar la rígida i fictícia divisió entre l’àmbit laboral, personal i familiar.

Són algunes de les estratègies que proposa la 'Guia per incorporar la perspectiva feminista a les cooperatives' publicada per Almena feminista. El document inclou orientacions, no receptes tancades, per posar les cures al centre de les organitzacions -no només a les cooperatives de treball-. Mesures encaminades a ampliar els drets de conciliació, garantir condicions dignes a la feina, qüestionar les relacions de poder i fer incidència política i social col·lectiva.

Segons Almena feminista, "aquest és només un primer pas per anar construint un relat feminista a mesura que anem avançant com a cooperativa. No és un document tancat, així que esperem anar nodrint-lo amb moltes més reflexions i pràctiques feministes".

Algunes orientacions bàsiques que proposa la guia per treballar les cures a les cooperatives són: reforçar l’estructura perquè es puguin tractar amb temps i recursos suficients les qüestions “reproductives” vinculades a l’estructura, la gestió, el benestar de les persones; per exemple, a través de la definició de figures (internes i externes) amb rolsespecífics de treball reproductiu.

També proposa que es reconegui que les tasques administratives són centrals per la salut d’una cooperativa i les seves membres i per això, per exemple, cal comptar amb persones que desenvolupin aquesta feina. A més, identificar a temps les sobrecàrregues de feina, i repartir-les equitativament. Promoure espais on poder detectar, expressar i compartir els conflictes. I facilitar espais de cohesió de grup que surtin de la rutina diària.

Les orientacions s’han construït a partir d’experiències de les cooperatives participants, pel que són aplicables per aquelles organitzacions que vulguin apostar per un canvi intern en clau feminista. S'hi recullen les principals reflexions, estratègies i reptes sorgits durant el projecte 'De l’experiència al relat comú' finançat per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona.

La guia ha comptat amb la participació d’onze cooperatives feministes: Fil a l’Agulla, Pandora Mirabilia, Coeducacció, L’Esberla, IQ, La Clara Comunicació, IACTA Sociojurídica, Spora Sinergies, La Ciutat Invisible, Candela Acció Comunitària i Feminista, Tamaia Viure Sense Violència, i la Comissió d’Economies Feministes de la XES.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari