Àmbit de la notícia
Social

Com les entitats socials poden donar una segona vida útil als productes?

Entitat redactora
FCVS
  • Gots de vidre reutilitzats per AFANOC a La Casa dels Xuklis.
    Gots de vidre reutilitzats per AFANOC a La Casa dels Xuklis. Font: AFANOC
  • Instal·lació del DVD per a un dels pisos del projecte Sabadell Sostre.
    Instal·lació del DVD per a un dels pisos del projecte Sabadell Sostre. Font: Actua Vallés
  • Recollida dels articles de festa de l'Associació Casal Infantil La Mina.
    Recollida dels articles de festa de l'Associació Casal Infantil La Mina. Font: Associació Casal Infantil La Mina

A través de la reutilització les entitats poden disposar de materials que, d’altra banda, generarien tones de residus.

Les entitats socials ara també poden trobar models alternatius a l’economia lineal de comprar, usar i llençar. D’una banda, la reutilització és una manera d'alinear-se amb la prevenció de residus, una acció consisteix en l’allargament de la vida útil dels productes. La generació de tones de residus s’ha convertit recentment en un problema social i mediambiental arreu del món. Per aquest motiu, utilitzar de nou productes amb la mateixa finalitat per la qual van ser concebuts pot apoderar-les i fer que participin en circuits de creació d’economia circular.

El programa ‘Guanyem-hi Tots!’ és un servei a l’abast de les entitats per donar una segona vida útil als materials. Empreses i particulars poden publicar a la plataforma online productes en forma de donacions i les organitzacions sense ànim de lucre els poden sol·licitar per cobrir les seves necessitats. Aparells electrònics, material d’oficina, mobiliari, joguines... La categoria de producte a triar és àmplia i varia en funció de la demanda de les entitats. A més, a la pàgina web hi ha una secció on elles mateixes poden fer crides de producte i publicar allò que necessiten.

Donacions per fer regals als usuaris i usuàries, material informàtic per sales de formació, objectes útils per als menjadors socials de les entitats... Aquí es presenten cinc exemples reals de com les entitats socials poden donar una segona vida als productes.

 

1. Gots creatius per dibuixar somriures als infants amb càncer

AFANOC ha reaprofitat fins a 216 unitats de gots de vidre Saguaro Glasses, donats per l’empresa de disseny DOIY, per a La Casa dels Xuklis, una llar d’acollida pels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies. Els gots, amb forma de cactus quan es munten, es fan servir per als àpats diaris al menjador i, d’aquesta manera, la reutilització d’aquest producte ha evitat la generació de 49kg de CO2.

 

2. Articles de festa per celebrar la inclusió a La Mina!

Màscares d’ossos i conills, caretes fluorescents i pinyates són alguns dels materials que l’Associació Casal Infantil La Mina ha reaprofitat per a les activitats que fan amb la quitxalla. Fins a 78 unitats de producte que, d’altra banda, haguessin anat a parar directament a la deixalleria i que, amb l’adquisició de la donació, poden acompanyar amb il·lusió i alegria les celebracions amb els infants de l’entitat.

 

3. Una nevera per refrigerar productes ecològics!

L’Associació Dolça Revolució, situada a Balaguer, va publicar una demanda al ‘Guanyem-hi Tots!’ en la qual demanava una nevera per refrigerar els aliments ecològics de l’entitat. L’empresa Sincro de reformes integrals i interiorisme de Barcelona ha hagut de desfer-se d’una nevera en bon estat d’un dels pisos que reforma i, conseqüentment, ha pogut cobrir la demanda de l’associació lleidatana. Actualment, tenen la nevera plena de cremes de verdura, fruita i altres aliments.

 

4. Un DVD pel projecte Sabadell Sostre

El Parlament Europeu a Barcelona ha fet una donació d’un aparell de DVD que l’associació Actua Vallés ha reutilitzat. El reproductor de pel·lícules s’ha instal·lat en un dels pisos del projecte Sabadell Sostre, programa de la Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell destinat a donar suport a persones sense sostre, sense llar o amb un habitatge insegur o inadequat. Amb aquest aparell, les estones als pisos es podran fer més amenes.

 

5. Aparells informàtics i telèfons que fan salut!

La Fundació Salut i Comunitat és una entitat destinada a la prevenció i sensibilització sobre diverses problemàtiques socials i sanitàries. Gràcies a una donació de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), l’entitat ha reutilitzat diferents models informàtics de la marca HP (HP COMPAQ DC 5800, HP COMPAQ PRO 4300, HP DC 7100) i telèfons Alcatel per fer trucades d’oficina. Segons dades del portal Donalo.org, només a l’Estat espanyol cada persona genera 16kg de residus d’aparells electrònics cada any. BSM també ha fet altres donacions importants com 9 motocicletes en bon estat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari