Com pots lluitar contra la pobresa?

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Com pots lluitar contra la pobresa?

Resum: 

Més de 1.000 milions de persones a tot el planeta segueixen vivint en la misèria. Vols aportar el teu granet de sorra perquè millori la seva qualitat de vida?

El primer dels vuit Objectius de desenvolupament del Mil·lenni és eradicar la pobresa extrema i la fam per al 2015. A falta de dos anys, però, no sembla que el repte s'estigui assolint, ja que, una setena part de la població mundial viu encara en la pobresa. És a dir, més de 1.000 milions de persones. A més, arran de la crisi, a casa nostra hi ha també cada cop més persones en perill d'exclusió social.

És evident que cal un compromís polític, econòmic i social internacional i canvis estructurals per tal de fer efectiva la lluita contra la pobresa i les desigualtats, però, tot i així, sempre hi ha accions amb les quals la societat civil pot aportar el seu granet de sorra i incidir en les polítiques.

Pren consciència i informa-te'n

El primer pas per implicar-se en la lluita contra la pobresa és informar-se sobre aquesta i sensibilitzar-se. Tant a xarxanet.org com a altres moltes planes web trobaràs informació sobre la pobresa i sobre les accions que realitzen les ONG i les organitzacions internacionals per combatre-la. Si t'animes amb un informe, et recomanem Compatir la pobreza y la desigualdad. Cambio estructural, política social y condiciones políticas de les Nacions Unides.

La desnutrició infantil és un greu problema arreu del món i darrerement les entitats socials denuncien que a Catalunya hi ha cada cop més nens i nenes en situació preocupant. Concretament, segons l'IDESCAT, el 26,4% dels catalans menors de 16 anys es troba en risc de pobresa, un percentatge 8,8 punts superior al que es va registrar l’any 2008. Si vols saber-ne més pots llegir La pobresa infantil en 8 dades.

Des del projecte Avizor tenen clar que acabar amb la pobresa és una decisió política i, per tant, consideren primordial conèixer el que fan els governs en aquest sentit. Per això treballen per la transparència i el control ciutadà d'allò que fan els diputats del Congrés en relació a la lluita contra la pobresa i la promoció d'un desenvolupament internacional just i sostenible.

Avizor defensa que "calen polítics compromesos i responsables, i ciutadans informats i exigents". Si vols formar part d'aquesta ciutadania informada pots visitar la seva plana web.

Ciberactua

Internet proporciona múltiples mitjans per denunciar les injustícies i emprendre iniciatives amb capacitat de portar canvis a nivell polític. En són un exemple plataformes online de mobilitzacions ciutadanes com Avaaz.org o Change.org.

També existeixen infinitat de campanyes que se centren en causes o àmbits concrets, com ara, la Campanya Roba Neta, que defensa els drets laborals dels treballadors/ores de la confecció. Promoure els salaris dignes, el dret a sindicar-se i condicions de treball adients són alguns dels objectius d'aquesta iniciativa, que denuncia els abusos de multinacionals i fa diferents crides a la mobilització.

En el marc del Dia internacional per a l'eradicació de la pobresa, el 17 d'octubre, també es porten a terme diferents campanyes a les quals et pots adherir, com ara, Pobreza Cero i Rebélate contra la pobreza.

Fes un voluntariat

A xarxanet.org trobaràs diferents exemples d'entitats que treballen al teu voltant per millorar la situació de les persones que es troben en risc d'exclusió social. Et poden servir d'inspiració per valorar en quin àmbit o amb quina entitat t'agradaria fer un voluntariat, a través del qual podries incidir directament en millorar la qualitat de vida de moltes persones.

Aquí tens alguns exemples:

Fes propostes per a un món millor

L'any 2000, els líders mundials van acordar vuit objectius per eradicar la pobresa extrema per al 2015. A hores d'ara ja es pot afirmar que els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni no es podran assolir per a la data establerta i, per tant, caldrà seguir treballant per eradicar la pobresa i la fam, aconseguir una educació universal o arribar a la igualtat de gènere.

Per poder definir la nova agenda global de desenvolupament, les Nacions Unides han buscat la col·laboració d'ONG, moviments socials i la ciutadania, a través de l'enquesta MY World. Proposen 16 prioritats per millorar el món i demanen a la ciutadania que triï aquelles que considera més importants per construir un món millor. Per participar-hi cal seleccionar sis de les 16 prioritats proposades, aquelles que consideris vitals.

Afegeix un comentari nou