Commemora el Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia
Comparteix
SOS Racisme presentarà l’Informe 2015 sobre la situació actual del Racisme a Catalunya i convoca una mobilització el dissabte 19 de març.
El 21 de març és el Dia Internacional per l’eradicació del Racisme i la Xenofòbia. En motiu de la commemoració, el 18 de març SOS Racisme Catalunya presentarà l’Informe 2015 sobre la situació actual del Racisme a Catalunya. D’altra banda, l’entitat ha convocat la mobilització “Prou Racisme!” que es portarà a terme el dissabte 19 de març per la lluita antiracista i per la defensa dels drets humans.
Presentació de l’Informe 2015
La commemoració del Dia Internacional Contra el Racisme i la Xenofòbia començarà el 18 de març amb la presentació de l’informe anual de l’entitat sobre la situació de les discriminacions racistes i xenòfobes al territori català.
L’acte començarà a les 11.00 h a l’Espai Contrabandos i estarà destinat especialment als mitjans de comunicació. No obstant això, si alguna persona o entitat vol assistir-hi, pot posar-se en contacte amb SOS Racisme. Des de l’entitat ja s’ha anunciat que més endavant es farà una presentació del document oberta a tots els públics.
L’informe anual de SOS Racisme és l’única anàlisi d’actualitat sobre l’estat del racisme al nostre país. L’estudi és portat a terme a partir dels casos que ha atès el Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de l’associació.
Manifestació “Prou Racisme!”
La commemoració culminarà amb una manifestació "Prou Racisme!" el dissabte 19 de març a la tarda per denunciar el feixisme, el racisme i la islamofòbia, impulsada per moviments unitaris d’arreu d’Europa. La marxa tindrà com a lemes #ProuRacisme, #RefugeesWelcome, #StopIslamofòbia, #StopLGBTIfòbia, i #FeixismeMaiMés.
La manifestació començarà a les 17.00 h a l’entrada del Parc de la Ciutadella per la banda de l’Estació de França i acabarà a la Plaça del Mar, a la Barceloneta. Durant la marxa hi haurà actuacions artístiques i lúdiques, com poesia, circ amb pallassos, música i pintura de morals. El recorregut acabarà amb una acció col·lectiva simbòlica a la vora del mar.
Des de l’associació es demanen voluntaris per tal de formar un grup de 10 persones per donar suport a l’organització amb temes logístics de la mobilització. Tots els qui vulguin col·laborar poden posar-se en contacte amb l’organització.
L’origen del Dia Internacional per l’eradicació del Racisme va tenir lloc a Sharpeville, Sudàfrica, quan el 21 de març de 1960, ara fa 56 anys, amb l’assassinat de centenars de persones que defensaven els seus drets. Aquest fet es va convertir en un símbol de lluita per a totes les altres víctimes del racisme i la xenofòbia.
Conferències i exposicions
Tot el mes de març estarà bolcat més de mai a la solidaritat activa amb les persones refugiades. Així, el dijous 17 de març, NOVACT i la Federació de ONGD de Catalunya, organitzen una conferència ”La crisi de les persones refugiades i l'Europa fortalesa: una mirada des de la ribera sud de la Mediterrània“. Aquesta pretén debatre sobre l’actual crisi de refugiats a la Mediterrània i denunciar l’acord entre la UE i Turquia. Hi participarà Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans (LTDH), organització guardonada amb el premi Nobel de la Pau 2015 pel seu suport a la transició democràtica a Tunísia i per la seva contribució al diàleg nacional.
Fins el 10 d’abril també es pot visitar al Palau Robert l’exposició itinerant “Refugiats, l’odissea cap a Europa” on el fotògraf Sergi Càmera apropa les rutes cap al continent europeu de molts refugiats.
Afegeix un nou comentari