‘Coronamakers’, la xarxa de solidaritat per imprimir mascaretes i respiradors 3D

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Un expert en robòtica opera amb una impressora 3D per fabricar material. Font: Pedro Belasco, Flickr
Un expert en robòtica opera amb una impressora 3D per fabricar material. Font: Pedro Belasco, Flickr
Personal sanitari treballa amb mascaretes i material de protecció creat amb impressió 3D. Font: Twitter
Personal sanitari treballa amb mascaretes i material de protecció creat amb impressió 3D. Font: Twitter
Els 'coronamakers' a Catalunya llencen una crida a la col·laboració per fabricar material d'ajuda i protecció. Font: Covid Makers Catalunya
Els 'coronamakers' a Catalunya llencen una crida a la col·laboració per fabricar material d'ajuda i protecció. Font: Covid Makers Catalunya

‘Coronamakers’, la xarxa de solidaritat per imprimir mascaretes i respiradors 3D

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Els ateneus de fabricació digital es posen a disposició de la comunitat de creadores per produir material mitjançant la impressió 3D.

No tot són males notícies. Les accions positives també afloren i és que l’emergència sanitària provocada arran de la pandèmia de la Covid-19 ha fet néixer el millor de l’ésser humà: les xarxes veïnals de solidaritat, campanyes de micromecenatge, hotels a disposició de les persones malaltes, etc. Els ‘coronamakers’ són una d’aquestes iniciatives al servei de les persones, una comunitat de persones voluntàries amb un únic objectiu: la fabricació digital de mascaretes o respiradors.

La comunitat de creació en 3D és una àmplia xarxa de voluntariat que treballa en equip arreu de l’Estat per arribar a cobrir les necessitats de molts centres de salut des de casa. A Catalunya ja han fabricat més de 22.000 mascaretes per enviar. Des del Garraf fins al Gironès, el material produït és ben divers: viseres o pantalles de protecció serien alguns dels exemples de les creacions fetes i que segueixen els protocols d’homologació establerts.

La impressió 3D és una tècnica de producció econòmica i ràpida necessària en temps de crisi. Coordinats a través de la xarxa social Telegram, ja són més de 15.000 persones a tot el món, principalment a Espanya i Amèrica Llatina. A través del treball remot, més de 50 iniciatives confeccionen el material de manera telemàtica amb el suport d’associacions, empreses i persones individuals. El hardware i el software creats permeten donar resposta de manera senzilla i àgil a les nombroses necessitats que està tenint el personal sanitari.

Com es fa el repartiment?

Per fer el repartiment dels prototips creats, hi ha una xarxa regional organitzada per comunitats i províncies perquè el material arribi al seu destí el més ràpid possible. A cada comunitat, un coordinador/a està en contacte amb el centre sanitari que demana recursos i les empreses que ofereixen materials.

Tothom que vulgui posar a disposició de la comunitat de la seva zona la seva impressora 3D ho pot fer omplint aquest formulari. A través de furgonetes de transport, el material ha arribat a espais com l’Hospital Clínic, el de Bellvitge o l’Hospital del Mar, desinfectats i acabats de muntar.

Qui participa en el projecte?

Entre els milers de persones voluntàries hi ha professionals de l’àmbit de la medicina, de l’enginyeria, del disseny, de l’ensenyament o de la infermeria. A més, participen institucions o escoles que han posat a disposició la seva maquinària per imprimir material en 3D. En Pau Folch, professor STEAM a l’Institut Pla Marcell de Cardedeu destaca que imprimeixen viseres i obridors de portes durant 16 hores al dia.

Un altre exemple seria el cas de l’Escola Diocesana de Navàs, que va imprimir 24 mascaretes per la Fundació AMPANS o de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, que també produeix material com màscares protectores per sanitaris a les seves instal·lacions.

Els protocols de desinfecció del material sanitari

Des de la comunitat maker recomanen fer servir dos desinfectants diferents: lleixiu i alcohol de 95 graus barrejats amb una base d’aigua freda. La desinfecció es produeix submergint l’objecte en la dissolució durant 1 minut. Posteriorment el material s’introdueix en una bossa específica i s’entrega a la persona responsable autoritzada del municipi.

Els ateneus de fabricació digital s’hi sumen

Els ateneus de fabricació digital s’han sumat a la iniciativa de la comunitat ‘maker’ i han començat a fabricar equips de protecció sanitària amb impressores 3D. En aquest sentit, l’Ateneu de Fabricació de Gràcia ha fabricat fins al dia 31 de març 28 pantalles de protecció 3D.

A Sant Cugat, el Laboratori de Fabricació Digital FABLAB ja ha repartit fins a 700 viseres. “Moltes gràcies als voluntaris que participen i als particulars que imprimeixen des de casa seva”, han volgut agraïr a través del seu compte de Twitter.

Des dels ateneus han demanat recursos per poder seguir produint obridors de porta, mascaretes i protectors oculars. Per reforçar aquests equips del personal sanitari, han fet una crida per rebre donacions de materials: acetat de 24x30cm, barres de silicona per escalfar, precinte, làmines de polipropilè semirígid, metacrilat, etc.

Comentaris

Hola buenas tardes

Yo recibía los alimentos hasta el 06/02/2020. en el mes de marzo tenía una cita con la asistenta pero por éste problema del coronavirus no pude ir, estúve llamando pero fué imposible poder hablar. yo quiero saber por favor sipuedo seguir recibiendo los alimentos ya que sigo desempleada. yo recibía en la entidad distribuidora DISA Sant Andreu.

Mi NIE X402885Z

Teléfono 722860195

Gracias

Afegeix un comentari nou