Creacions de joves per superar tabús i estereotips de gènere
Comparteix
La 14a edició del concurs de vídeos ‘Reimagina’t’ ha comptat amb la participació de dotze centres educatius i entitats de lleure.
'Parlem de sexualitats', 'No soc ella' o 'La roba no té gènere' són alguns dels títols dels vídeos guanyadors de la 14a edició del concurs 'Reimagina't. Vídeos lliures de sexisme' de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació. Enguany s'han presentat al concurs quaranta-nou vídeos de dotze centres educatius i entitats de lleure, el que suposa la participació de més de mig miler de joves d'entre 12 i 18 anys d'arreu del territori.
"Valorem aquestes dades de participació molt positivament", comenta Cristina Almirall, responsable del projecte, "ja que ens fa pensar que cada vegada hi ha més professorat i referents adultes compromeses amb la sensibilització i l'educació des d'una perspectiva de gènere". A més, Almirall destaca també la importància d'iniciatives com el 'Reimagina't' per "tractar temes a l'aula que a vegades costa encaixar en el currículum i fer-ho d'una forma participativa que posi atenció als llenguatges audiovisuals".
La temàtica de la present edició del 'Reimagina't' han estat les sexualitats, coincidint amb el projecte anual de l'Observatori, que enguany és l'exposició 'En escena: mirades femenines sobre la representació de les sexualitats en la cultura audiovisual'. A més, tal com comenta Almirall, "amb el concurs volíem obrir un espai de debat i reflexió on les joves poguessin pensar les sexualitats amb una mirada positiva i grupal i des d'elles mateixes, deixant de banda tots els discursos que es fan des de l'edat adulta".
Aquesta voluntat de diversitat es veu reflectida en les propostes guanyadores, que tracten temàtiques tan diverses com els lavabos inclusius, la roba o el dret a la intimitat. Els vídeos guanyadors són els següents:
- ‘Parlem de sexualitats’ de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat (categoria 12-14 anys)
- ‘Sexpreading’ de l’Institut 9 de Santa Coloma de Gramenet (categoria 12-14 anys)
- ‘No soc ella’ de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat (categoria 14-16 anys)
- ‘Lavabo inclusiu’ del Col·legi Jesús-Maria Sant Andreu de Barcelona (categoria 14-16 anys)
- ‘I si no fos així?’ de l’Institut Alexandre Galí de Sant Pere de Ribes (categoria 16-18 anys)
- ‘Prou!’ de l’Institut Torrent dels Alous de Rubí (categoria 16-18 anys)
- ‘La roba no té gènere’ del Col·legi Jesús-Maria Sant Andreu de Barcelona (menció especial)
Les guanyadores han rebut com a reconeixement una subscripció a la plataforma Filmin i programa de formació en llenguatges audiovisuals.
Eines de creació per apoderar a les joves
El 'Reimagina't' es va crear l'any 2009 amb l'objectiu d'impulsar la creació participativa de vídeos amb una mirada positiva cap a la diversitat de gènere i afectivosexual, així com de promoure la formació de públics amb una visió activa i crítica dels mitjans de comunicació. Des d'aleshores hi han participat gairebé 8.000 joves de diferents centres educatius i espais de lleure d'arreu del territori català.
El concurs, a més, va acompanyat d'una tasca de formació i sensibilització en qüestions de gènere i en llenguatges audiovisuals. "A part dels vídeos que creem conjuntament, tenim diverses eines de creació: una proposta de referents de bones pràctiques en els mitjans de comunicació que poden servir d'inspiració per als vídeos, un glossari amb conceptes clau, reflexions sobre trencar estereotips i també eines pràctiques de treball com plantilles de guió i storyboard", explica la responsable del projecte, Cristina Almirall. A més, des de l'Observatori ofereixen un taller de suport a la creació audiovisual especialment ideat per als grups que es volen presentar al concurs.
Per fomentar la participació de les adolescents, el 'Reimagina't' compta amb la col·laboració d'influenciadores catalanes que, segons Almirall, "són més properes amb les joves, per qüestions d'edat, llenguatge i per això serveixen com a referents". Cantants com Júlia i Pau Serrasolsas, del grup Ginestà, o youtuberes com Laura Grau, Maria Bouabdellah i Juliana Canet han fet difusió del concurs a través de les seves xarxes socials per animar a la creació dels vídeos.
Les creacions audiovisuals guanyadores de les diferents edicions del concurs es poden consultar a l'arxiu del 'Reimagina't'.
Afegeix un nou comentari