Creu Roja necessita encara nou mil joguines noves perquè cap llar es quedi sense regal de Reis

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
El voluntariat de Creu Roja Joventut, com el d'Osona, estan aquests dies en plena feina d'organització de la campanya de recollida de joguines. Font: Creu Roja Joventut
El voluntariat de Creu Roja Joventut, com el d'Osona, estan aquests dies en plena feina d'organització de la campanya de recollida de joguines. Font: Creu Roja Joventut

Creu Roja necessita encara nou mil joguines noves perquè cap llar es quedi sense regal de Reis

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

L'entitat demana joguines noves, no bèl·liques i no sexistes, i també aportacions econòmiques.

Amb la tradicional campanya de recollida de joguines Creu Roja Joventut té la intenció d'arribar a uns 25.000 infants de tot Catalunya. Quan estem a punt d'entrar en les dates festives, encara falten nou mil joguines. Tot i que són dades similars a les d'anys anteriors, la coordinadora de Creu Roja Joventut a Catalunya, Mireia Gracias Frias, assenyala que la previsió de demandes és més alta que la de l'any passat.

"El 24,7% de la població de Catalunya es troba en risc de pobresa o exclusió social i en la infància el risc s'enfila fins al 32,5%", adverteix. Amb aquestes dades, moltes llars ho tenen complicat per cobrir les necessitats més bàsiques.

Són dades de l'Enquesta de Condicions de Vida d'IDESCAT 2022 i són dades que marquen el dia a dia de les entitats socials que acompanyen famílies en situació de vulnerabilitat. "Més que mai -hi afegeix la coordinadora de Creu Roja Joventut- necessitem reforçar les nostres capacitats humanitàries per no deixar a ningú enrere i, en especial, cap infant".

'Els seus drets en joc' és una campanya que fa trenta-un anys i vol garantir el dret al joc establert de manera universal per la UNESCO. Se sol·liciten joguines noves, no bèl·liques, no sexistes, sostenibles, cooperatives i que promoguin el joc en equip i el desenvolupament de les habilitats socials.

Per arribar a l'objectiu, encara falten unes nou mil joguines. A quinze dies per tancar la campanya, falten sobretot jocs i joguines per a infants de deu a catorze anys i per als de zero a tres anys. "Hem fet una crida a empreses, comerços i ciutadania, perquè, a més de les joguines, qui pugui col·labori amb donacions econòmiques que faciliten l'adquisició directa de les joguines que es necessiten", indica Gracias Frias. Les donacions econòmiques es poden fer a través del web.

Aquesta és una de les novetats d'aquest any: per assegurar cobrir totes les franges d'edat es demanen aportacions econòmiques. "Volem prioritzar-les sobretot per reduir la petjada de carbó dels trasllats de joguines i ajustar-nos millor a les demandes d'última hora", argumenta.

Una altra de les innovacions és fer que les famílies intervinguin en l'elecció de les joguines per als fills i filles. D'això se n'encarreguen les assemblees locals que són les que en fan l'acompanyament, sovint durant tot l'any, no només en el moment dels regals de Reis.

Participació de les famílies

"Són espais expositius als quals accedeixen les mares i pares i Creu Roja Joventut hi fa d'agent sensibilitzador, perquè les famílies disposin de tota la informació educativa necessària per escollir les joguines òptimes per al desenvolupament i l'oci dels seus fills i filles", explica Gracias Frias. En aquest sentit, està convençuda que "és un gran pas perquè cada família se senti participant en la garantia del dret a joc per als infants".

A la pregunta de si més enllà d'aquestes novetats la campanya de recollida de joguines anirà canviant els pròxims anys, reconeix que sí: "Hem de promoure una campanya més extensa en el temps, fer que sigui un impuls per al projecte de la 'Joguina educativa' i que hi hagi esdeveniments durant tot l'any" La idea és, doncs, que es desvinculi de ser només una campanya nadalenca.

"Ho hem d'entendre com un objectiu per abastir el dret del joc i la joguina als infants que durant l'any no disposin d'aquest recurs, independentment de les tradicions", subratlla Gracias Frias. Creu Roja recorda que les joguines, per exemple, estan presents en altres moments de la vida d'un infant, com pot ser en l'aniversari o altres celebracions.

Distribució de proximitat

Un altre element amb el qual es treballa és en la reducció de la petjada de CO₂ generada pel transport i l'embalatge. Per ser més ecològica es potencia la compra i distribució de proximitat. "Anem fent passes -indica- per introduir canvis a poc a poc, amb molta sensibilització, idees noves i fent que les necessitats prioritàries de Creu Roja Joventut puguin implementar-se fàcilment en la societat".

Les assemblees locals de la Creu Roja estan en plena feina preparant els regals de Reis. Des de Creu Roja Sabadell preveuen arribar a tants infants com en l’edició anterior. “El lleure és molt important, els ajuda a desenvolupar els sentits, habilitats socials i psicomotores”, assenyala la referent de Joventut de Creu Roja Sabadell, Núria Macià.

Afegeix un comentari nou