Cristina Paniello: "Les problemàtiques darrere l'exclusió social són moltes, ens hem d’ajustar a la realitat social de cada moment"
Comparteix
La Cristina Paniello ens explica com treballa la Fundació Trinijove contra l'exclusió social de col·lectius vulnerables als barris Trinitat Vella, Baró de Viver i Poblenou de Barcelona, entre d'altres.
Quina és la missió de la Fundació Trinijove?
Som una entitat social creada originalment al barri de la Trinitat Vella i amb més de 30 anys de recorregut, que lluita contra l’exclusió social dels col·lectius més vulnerables a través de la formació, l’orientació i inserció laboral, l’autoocupació, i l’àrea social i d’infància i família. Des d’una visió integral, Trinijove dona resposta a les necessitats existents que tenen infants, joves, famílies i persones adultes i grans del territori i la ciutat de Barcelona, adaptant-se en tot moment als nous i constants canvis socials.
Quin és el vostre àmbit territorial d’actuació?
Els inicis de la nostra fundació es remunten a l’any 1985 i al barri de la Trinitat Vella, en un context de crisi econòmica i alts índexs d’atur que van afectar sobretot a la perifèria. En els anys 80 oferíem als joves en risc formació ocupacional, orientació laboral, treball i oci creatiu. Amb el pas del temps, Trinijove ha anat ampliant la seva tasca, els públics destinataris i les zones d’actuació, sense deixar mai d’actuar al territori.
En l’actualitat, a banda de la Trinitat Vella i Baró de Viver, intervenim a la resta del districte de Sant Andreu i de la ciutat de Barcelona, especialment al Poblenou, i també a les poblacions de Sabadell, Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet.
Quines són les problemàtiques que radiquen en les situacions d’exclusió social dels usuaris i usuàries de la Fundació?
Són moltes problemàtiques... com dèiem abans, ens hem hagut d’ajustar a la realitat social de cada moment, cada cop més dinàmica i diversa: massiva afluència de persones d’origen immigrant al país, moltes d’elles en procés d’arrelament i/o en situació irregular; major complexitat de discapacitats, trastorns mentals i problemàtiques educatives, familiars i/o socials; i major increment de les desigualtats socials.
També lluitem pels drets humans de les persones LGTBI, que participen activament als nostres projectes socials. Aquest gran i divers context social és el que sobretot abordem i ens trobem diàriament a Trinijove.
Centreu la vostra activitat sobretot en la formació i la inserció sociolaboral, però també treballeu l’autoocupació o la infància i família. Quins són els grans projectes que dueu a terme?
Són aquestes línies que esmentes les que duem a terme. En el cas de la vessant formativa, impartim una gran varietat de cursos professionals fets a mida, amb període de pràctiques a empreses del sector i, en forces casos, amb possibilitat de contractació.
Oferim orientació, acompanyament i intermediació laboral, entre altres, en els Punts Incorpora “la Caixa” de Barcelona i Sabadell. A la ciutat sabadellenca disposem també d’un Punt d’Autoocupació Incorpora que informa, assessora i acompanya als/les usuaris/àries que volen engegar un negoci, buscant sempre la seva viabilitat.
Vetllem per la inclusió dels infants i les famílies de la mà del Centre Obert Neus Puig, el SOAF (Servei d’Orientació i Acompanyament Familiar), el Programa Caixa Proinfància i l’Escola de futbol inclusiu.
Treballeu també l’àmbit social i desenvolupeu diversos programes dirigits a joves.
Exacte. Un d’ells és la Unitat d’Escolarització Compartida – Programa de Noves Oportunitats (UEC-PNO), que brinda noves i efectives sortides formatives i professionals a adolescents amb problemes.
El jovent del Centre d’Art Social Comunitari (CASC) troba en ell un espai artístic i terapèutic, que els evoca a noves realitats i els ajuda a tenir una major autoestima, a més d’afrontar nous reptes personals.
També la Ràdio Trinijove i l’Escola Social de Futbol Inclusiu...
De Ràdio Trinijove cal destacar la funció d’altaveu social que fa a la comunitat i a la ciutat, tot fomentant la inclusió i la diversitat, i el conjunt d’habilitats comunicatives i personals adquirides pels més joves.
Pel que fa a l’Escola de futbol inclusiu, el projecte aporta als nois i a les noies habilitats esportives i personals, hàbits saludables i valors.
Aquesta Escola Social de Futbol Inclusiu, resulta una eina real cohesionadora i comunitària?
I tant! Des de Trinijove concebem l’esport com una eina d’inclusió i transformació, capaç d’activar i integrar els infants i joves al territori i a la ciutat i d’explotar el seu potencial, sovint amagat. Volem que l’accés a l’esport sigui un dret i no un privilegi. És per això que obrim gratuïtament les portes de la nostra escola a totes aquelles famílies mancades de recursos.
Quants infants i joves hi participen?
12 equips, 5 d’ells femenins, i més de 150 jugadors/es conformen avui dia el projecte, que ha crescut dels seus inicis ençà en nombre d’integrants però sobretot en habilitats, hàbits saludables i valors. La pilota és l’element que ens uneix i ens fa treure el millor de nosaltres, dins i fora del camp.
Agraïm el compromís del CCIB, que n’és el patrocinador, i de la resta de col·laboradors que ens ajuden.
Afegeix un nou comentari