Àmbit de la notícia
Social

David Paricio: "La serofòbia genera desigualtats estructurals"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • David Paricio, coordinador SIDA STUDI
    Font: SIDA STUDI
  • Equip de Sida Studi
    Equip de Sida Studi Font: SIDA STUDI

SIDA STUDI treballa, des del 1987, per garantir la preservació de drets sexuals universals des d'una perspectiva feminista interseccional. Durant el confinament, ha adaptat l'atenció a persones que viuen amb VIH a Catalunya.

David Paricio és coordinador de SIDA STUDI:

Quina és la missió de SIDA STUDI?

Des d’una perspectiva feminista i de drets, SIDA STUDI existim, des del 1987, per contribuir a generar una transformació social i política que asseguri que totes les persones puguin gaudir de la seva sexualitat de manera plaent, saludable i lliure de violències masclistes.

Volem fomentar l’apoderament de les persones i comunitats a qui les seves sexualitats estan sent vulnerabilitzades (mitjançant la penalització de la sexualitat de les dones, de la diversitat cultural, corporal, funcional, sexual i de gènere) i l’autodeterminació de les persones amb relació al seu cos, al plaer, als afectes i als possibles riscos (violències masclistes, VIH i altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i embarassos no planificats).

Com vivim la sexualitat avui a Catalunya?

Tant a Catalunya com a la resta del món, la sexualitat es viu, per una banda, marcada per un sistema patriarcal profundament violent que no permet a totes les persones viure la seva sexualitat amb les mateixes llibertats. Per altra banda, el model biomèdic de salut imperant també fa que gran part de l’educació sexual que rebem estigui vinculada exclusivament a la prevenció de riscos biològics generant una visió de la sexualitat des del perill i on el plaer, les emocions i els sentiments, no tenen el paper destacat que haurien de tenir.

Quins estereotips s'han de combatre sobre el VIH i la sida?

La idea, des dels inicis de la pandèmia, que el VIH afectava més a unes persones que a unes altres, roman encara avui. Gran part de l’estigma vers les persones que tenen el VIH (el que es coneix com a serofòbia) es fonamenta en la idea de la persona infectada com a 'vector de transmissió', és a dir, com a responsable única en el cas de noves transmissions.

Aquest estigma aprofundeix i genera més desigualtats estructurals, ja que afecta en major mesura a les persones més pobres, amb sexualitats no hegemòniques, treballadores i treballadors sexuals, persones racialitzades, amb situació administrativa irregular, etc.

Quines són les infeccions de transmissió sexual (ITS) més freqüents?

Per a nosaltres, més enllà de quines són les ITS amb més prevalença en cada moment i lloc concret, el que ens interessa és saber a quines persones afecten més aquestes ITS, és a dir, a quines persones se’ls vulneren drets bàsics (com l’accés a la salut sexual) i/o reben violències que les fan més vulnerables.

Des d’una mirada feminista i interseccional, les ITS són un exemple més del que miràvem de respondre amb la primera pregunta: aquestes no afecten per igual a totes les persones i generen molt més patiment entre aquelles persones que, en viure les seves sexualitats no segueixen la 'norma'.

La joventut sap més avui sobre drets sexuals i reproductius? I les persones adultes?

És molt important esmerçar esforços en que, tant joves com grans, coneguin quan més millor quins són els seus drets sexuals i els seus drets reproductius però, encara ho és més el fet de vetllar i garantir per tal que aquests siguin universals.

En el nostre cas, entre les nostres prioritats a nivell d’incidència política està la de garantir una educació sexual feminista i de qualitat per a totes les persones joves en edat d’escolarització. I davant aquest repte, cal ser clares i contundents: no garantir aquest dret, també és una forma de vulnerar-lo.

Com s'uneixen plaer i salut, lliures de violències masclistes?

Per a nosaltres l’educació sexual ha de poder oferir una mirada positiva de la sexualitat que posi el plaer al centre de les nostres de vides i que, alhora, qüestioni el model hegemònic de sexualitat. Creiem fermament que aquest posicionament comporta una eina molt potent en el treball vers l'erradicació de les violències masclistes.

Quins reptes teniu a l'entitat?

El nostre repte passa per promoure una educació sexual feminista que, tal i com diu la nostra visió, contribueixi a fer possible “habitar un món lliure d’heteropatriarcat en el qual les persones facin valer els seus drets sexuals”.

"La infecció per VIH no comporta la necessitat d’una atenció específica durant el confinament".

Quines mesures s'estan prenent per atendre a les persones seropositives durant el confinament per la Covid-19?

Amb la informació disponible en aquests moments, la infecció per VIH no comporta la necessitat d’una atenció específica durant el confinament, així que les mesures a prendre són les mateixes que per a la resta de la població. Per altra banda, totes les entitats de Catalunya agrupades i coordinades en la plataforma del Comitè 1r Desembre, estem adaptant el major nombre possible dels nostres serveis a aquesta nova situació per continuar donant resposta a les necessitats de les persones que viuen amb VIH a Catalunya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari