De casa senyorial a punt de trobada: la Casa Dalmases

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Cerveses artesanes amb valor social.  Font: Fundació Casa Dalmases
Cerveses artesanes amb valor social. Font: Fundació Casa Dalmases
Element emblemàtic de la Casa Dalmases, a Cervera Font: Fundació Casa Dalmases
Element emblemàtic de la Casa Dalmases, a Cervera Font: Fundació Casa Dalmases

De casa senyorial a punt de trobada: la Casa Dalmases

Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La Fundació Casa Dalmases uneix esforços amb altres entitats per oferir lots solidaris diversos i que aposten per la inclusió social. Situats a Cervera, el seu fort és la cervesa i la xocolata artesana, uns productes excepcionals per un Nadal rodó.

Caminant pels carrers del centre de Cervera, concretament al carrer Major, trobem una casa senyorial molt especial: la Casa Dalmases. Un edifici impressionant que fa pràcticament una dècada obria les seves portes després d’anys tancada per donar un impuls social i cultural a la capital de la Segarra. El fruit d’aquests anys de treball ens porta a taula el primer protagonista de la sèrie ‘Nadal Solidari 2022’, amb la qual Xarxanet vol donar a conèixer iniciatives socials compromeses amb el seu entorn.

Com ja és tradició, per Nadal la Fundació Casa Dalmases posa a la venda els seus lots que inclouen productes “100% socials i amb valors, ja sigui per l’alta qualitat, perquè són del territori o provenen d’altres iniciatives socials”. I és que els lots cerverins ofereixen producte propi i en aliança amb altres entitats, sempre seguint l’objectiu de servir producte de proximitat i en línia amb l’economia social i solidària. “Aquesta iniciativa sorgeix de la demanda del nostre entorn, moltes persones ens demanaven lots nadalencs i vam decidir fer-ho”, explica Belen Jürschik, directora de la fundació.

Productes “marca de la casa”

“La nostra vocació és fer cervesa, xocolata i torrons”, assevera Jürschik, un punt de partida que els ha dut a mantenir-se en el seu producte a l’hora d’elaborar els lots de Nadal. És per això que uneixen forces amb altres entitats amb qui comparteixen valors i finalitat com ho són la Cooperativa l’Olivera, el projecte El Rosal de l’Associació Alba i Es Imperfect, iniciativa de la Fundació Espigoladors.

De manera conjunta ofereixen tres opcions, a les quals es poden afegir altres productes de les quatre entitats. El ‘Lot Nadal’ és la versió més domèstica i inclou dues cerveses artesanes, xocolata i torró dels Dalmases, una ampolla de vi escumós de l’Olivera i els originals ‘arrugats’ d’El Rosal, les neules fetes per persones en risc d’exclusió social que participen de l’Associació Alba.

Una segona opció, enfocada a organitzacions és el ‘Lot Entitats’. Aquesta proposta inclou patés imperfectes, fets amb les hortalisses que han estat descartades al llarg del procés de producció estàndard, així com vi i oli, a més del que podíem trobar en la primera opció.

Els de Cervera no es descuiden els paladars més exquisits i ofereixen també la versió ‘Gourmet’, maridant les millors variants xocolateres amb cervesa i vi. Diverses variants per a tots els gustos i moments al llarg d’aquestes festes. Aquests lots es poden reservar enviant un correu electrònic a l’entitat botiga@casadalmases.org i també es poden adquirir els productes que es vulguin a la botiga virtual.

De la Segarra al món

El que l'any 2013 començava amb una campanya de micromecenatge per tal de fer el primer obrador i comprar el material necessari per començar la producció cervesera, va dur-los a ampliar la “sala de màquines” pocs anys després i arriba avui en dia a botigues d’Àustria, França, Anglaterra o Portugal.

“Comptem amb una base social àmplia que ens ajuda a fer difusió dels nostres productes arreu”, explica la directora de la Casa Dalmases, qui també valora que “s’impliquen i ens ajuden a fer els lots o buscar nous clients”.

Avui en dia les cerveses, xocolates i torrons dels Dalmases es poden comprar en més de 150 establiments d'arreu de Catalunya. La casa senyorial, a més de produir i exportar productes de gran qualitat també disposa d’un espai de degustació de cerveses, una activitat que genera ocupació i que està acompanyada pel drac emblemàtic de l’edifici, que identifica les ampolles cerverines.

Afegeix un comentari nou