Denise Duncan: “Hi ha una persecució sistemàtica de la dona i de la dona negra en específic”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Miriam Bantulà, Maria Bombardó i Paula Gil.
 Font: Xarxanet
L'obra "Títuba. Bruixa, negra i ramera" està disponible a la sala Periferias Cimarronas fins el 13 de novembre.

Denise Duncan: “Hi ha una persecució sistemàtica de la dona i de la dona negra en específic”

Autor/a: 
Miriam Bantulà, Maria Bombardó i Paula Gil.
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Tinta negra és un col·lectiu d’actrius, actors i creadores escèniques negres de Catalunya que tenen com a objectiu oferir un espai de representacions a persones afrodescedents.

Segons explica Denise Duncan, dramaturga i membre fundadora de Tinta Negra, sorgeix d’una disconformitat amb el tractament de les persones afrodescendents a escena i a la ficció.

Destaca la importància d’aquest espai per lluitar “per a persones que en un món més just haurien de tenir una oportunitat de representacions i veure el món d’una altra manera”.

Actualment, el col·lectiu està representant un monòleg escrit per Duncan a l’espai de Periferia Cimarronas, una cooperativa que segons declara Silvia Albert, la cofundadora de l’espai, neix de la voluntat de gaudir d’un espai propi per la comunitat afrodescendent.

Periferia Cimarronas està constituït per 3 espais entre els quals es troben la botiga, el bar i el teatre com a espai principal. És precisament en aquest últim on diferents col·lectius i associacions com Tinta Negra representen les seves obres.

Duncan ens conta la seva motivació per fer una relectura de la història de Títuba, la primera dona acusada a la cacera de bruixes de Salem. Segons diu, l’obra ofereix una perspectiva feminista, deixant de banda el dolor que li van causar i transforma aquest patiment en una celebració. Denuncia a través de l'obra les semblances entre el personatge de Tituba i la persecució que hi ha actualment cap a les dones i en concret a les dones negres.

Kathy Sey, l’actriu que dona vida al monòleg ens explica la seva experiència en representar aquest personatge i la importància que té per ella com a persona afrodescendent obrir el discurs des d’una perspectiva “real i justa del que suposa ser una dona negra”.

Afegeix un comentari nou