Àmbit de la notícia
Social

Dones científiques fent front a la societat patriarcal

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Ignasi Escudero Ruiz
  • Elena Marbán és la coordinadora nacional de WGH.
    Elena Marbán és la coordinadora nacional de WGH. Font: Elena Marbán
  • WGH treballa per l'equitat entre dones i homes en l'àmbit de la salut global.
    WGH treballa per l'equitat entre dones i homes en l'àmbit de la salut global. Font: Pixabay

Entrevistem a Elena Marbán Castro, científica especialista en l’àmbit de la salut materna infantil i reproductiva, i voluntària a Women in Global Health (WGH).

Quina és la tasca de WGH?

A nivell global, el 80% de les professionals en salut són dones, mentre que només ocupen un 20% dels càrrecs on es prenen decisions. La tasca de WGH és advocar per l’equitat en el lideratge de la salut global a tots els països.

Totes les persones que col·laboreu al projecte sou voluntàries. Què us ha portat a ser-ho?

Sí, totes les persones que treballem a WGH Spain som voluntàries. Personalment, ens ho aporta tot. Poder col·laborar amb un grup de persones on totes tenim una mateixa visió de la justícia social, amb experiències i coneixements diferents, és molt bonic per crear una estratègia i línies d’acció. Poder incidir -en algun moment- en polítiques o en la població general, difonent aquest coneixement, conscienciar dels problemes de la desigualtat i buscar solucions col·lectives, és no només necessari, sinó molt gratificant.

No sempre pots tenir aquesta motivació en el dia a dia a la feina, però podem trobar-la aquí. A més, professionalment, tot suma per les nostres carreres com a investigadores, activistes o comunicadores, i crec que formar part d'aquest grup internacional, pot aportar-nos molt.

Quin és el paper de les dones a la ciència?

El paper de les dones a la ciència és fonamental per avançar en els reptes que ha d'afrontar la humanitat. Els avenços científics són crítics: moltes vegades porten anys i anys de treball darrere. Imagina't comptar només amb la meitat de la població mundial treballant en ciència, tindríem menys oportunitats, com a societat, per avançar i a més, estaríem esbiaixant els resultats, oi?

És clar que en el moment actual, estem molt millor que fa anys, on a les nostres àvies se'ls negava l'accés a l'educació. La meva àvia, per exemple, malgrat ser de les millors de la seva classe, no va poder estudiar perquè els diners que hi havia a casa es destinaven a l'educació dels seus germans. Ara mateix, per exemple, la majoria d’estudiants universitàries en carreres de salut, són dones. No obstant això, hi ha poques dones en alts càrrecs a la universitat o centres de recerca en aquesta àrea.

"El paper de les dones a la ciència és fonamental per avançar en els reptes que la humanitat ha d’afrontar"

Com és la discriminació vers les dones en l’àmbit de la ciència?

El ‘gràfic tisora’ explica molt. S’hi assenyala el sexe dels i les estudiants, i es veu com en etapes primàries de formació, elles representen la majoria d’estudiants, però van baixant en percentatge poc a poc en etapes de presa de decisions. Aquest fenomen és multifactorial, és a dir, no es deu només a un motiu. El sistema científic és un model molt jeràrquic basat en una competència i competitivitat brutal, però també en l'amiguisme.

Hi ha estudis que evidencien que les dones són menys citades a les seves publicacions, que els seus col·legues masculins. Per tant, tindran més dificultats per ser reconegudes i avançar a les seves carreres. Les dones en general tenen menys oportunitats per arribar als àmbits més alts, tenen salaris més baixos i promocionen menys. El sistema científic actual, basat en obtenir la màxima producció i rendiment, castiga durament a les dones que decideixen ser mares.

En quin sentit?

A nivell biològic les dones fan més mesos de baixa o aturada de producció científica -al final de l'embaràs i durant postpart – que les homes. També hi ha el problema social, associat als estereotips de gènere, que fan que encara siguin elles les que dediquen més temps a les tasques de la casa i cures de familiars; repercutint a les seves carreres de manera més significativa que a les homes.

Per altre banda, hi ha evidència de dones en ciència que han patit abusos, i això els ha fet abandonar les seves carreres. Les persones que formem part de l'ambient acadèmic vivim a la mateixa societat patriarcal que la resta de la humanitat, i encara se segueixen cometent abusos sexuals, abusos de poder i desprestigis, per raó de gènere, com en qualsevol altra professió.

Què ens caldria per erradicar aquesta xacra?

La situació entre dones i homes ara mateix no és comparable, ni a Espanya, ni enlloc. És necessari crear i adoptar mesures d'equitat com la discriminació positiva, per exemple, que afavoreixin la continuació de les dones a la carrera investigadora i la seva promoció a alts càrrecs. Per justícia social, per drets humans, per poder arribar a una igualtat real a la societat, i per una millor ciència.

"Les persones que formem part de l'ambient acadèmic vivim a la mateixa societat patriarcal que la resta de la humanitat"

WGH és una associació d’abast internacional. Com us coordineu i compartiu projectes arreu del planeta?

Tenim reunions mensuals amb l'equip internacional i representants de tots els països participants. A més, tenim una comunicació constant per correu electrònic, i seguiment d'esdeveniments i campanyes a les xarxes socials.

Des de quan teniu activitat a Catalunya?

Fa més d’un any, un grup de companyes de l’Institut de Salut Global de Barcelona, vam començar a dissenyar aquesta iniciativa i establir un equip de persones interessades en l’equitat de gènere en salut. Aquest any, amb un grup més gran, vam presentar la nostra candidatura per ser aprovada per l'equip internacional.

Al setembre del 2021, l’equip internacional va aprovar la constitució del grup al territori espanyol i a l'octubre ja vam realitzar la nostra primera activitat: dues companyes van viatjar a Berlín per participar al congrés internacional de salut global “World Health Summit”. Aquest mes de novembre acabem de llançar les xarxes socials i la nostra web, per donar difusió de les nostres veus i activitats. Convido a tothom que ens llegeixi a que s'animi a seguir-nos a Twitter, Instagram i LinkedIn.

Com neix aquesta iniciativa?

WGH (internacional) va néixer l’any 2015. Un grup de joves investigadores i activistes, que, havent acabat recentment els estudis de màster, ja s'havien adonat que el lideratge en salut global, com moltes altres professions, estava masculinitzat. Amb l'afany de fer-se un lloc en l'àmbit de la salut global, van crear aquest moviment (WGH), que ara mateix compta amb més de 60.000 membres/seguidors. Des d’aleshores l'organització ha anat creixent i albergant seccions a diferents països.

L'any passat, jo vaig rebre un missatge per LinkedIn d'una col·lega de l'equip de WGH internacional, animant-me a crear la secció espanyola, perquè per les meves xarxes socials, anava veient el meu compromís amb temes de gènere. En aquell moment, em semblava una bogeria, molt gran i fora del meu abast... Però després de comentar-ho amb diverses companyes, a totes els semblava una bona idea i “s’apuntaven al carro”. Així que vam decidir anar posant forma a aquest moviment a casa nostra. Vàrem treballar molt per crear un grup tan divers com fos possible a nivell de representació territorial, professions, àrees d’experiència, institucions, edat, origen… I aquí estem, d’inauguració del grup!

Quin és el teu paper a WGH?

Soc una de les cofundadores que ha estat treballant per crear l'equip actual, i que segueix creixent. El meu rol és el de Coordinadora Nacional de l'organització a l’Estat, per tant, coordino els diferents subgrups: comunicació, estratègia, polítiques i investigació.

També vetllo perquè tot tiri endavant -creació de la web, campanyes a xarxes socials, organització d’esdeveniment, creació de contactes amb altres associacions o institucions- i represento WGH Spain a esdeveniment si reunions amb el grup internacional.

Com valores el teu voluntariat?

Sincerament, em fa molt feliç poder contribuir a quelcom en què crec. Des de sempre, he estat una persona molt conscient dels reptes que afronta el planeta i he volgut contribuir en aquests temes. Calia crear un grup aquí que advoqui per l’equitat de gènere en salut. Participar en la seva creació des del principi, i establir els valors i les línies d'acció em sembla tot un repte, però també un privilegi. Hem pogut així, integrar diferents veus dins del feminisme -decolonial, ecofeminisme- que eren fonamentals ser escoltades.

Personalment, he de dir que m'agradaria dedicar-me a l’equitat de manera professional, espero que en algun moment es converteixi en un grup professionalitzat. Moltes vegades, creem voluntariats perquè no hi ha organismes oficials per treballar en temes rellevants. I potser, el fet de col·laborar en associacions, repercuteix a que les institucions no prenguin mesures ja que existeixen grups organitzats de la societat civil fent aquesta tasca.

Havies fet altres voluntariats?

Sí. des que fa anys 2013, vaig començar a fer voluntariats amb associacions relacionades amb la salut global. Per destacar-ne dues, la primera amb qui vaig col·laborar, en 2013, i encara col·laboro de tant en tant és Fundació iO Viajar Seguro. També vaig presidir durant quatre anys una associació internacional de joves professionals en salut global, The Global Health Next Generation Network. Totes dues tenen en comú amb WGHSpain, que estan formades per un grup de professionals de la salut, que volen contribuir de manera voluntària a la difusió del coneixement, millorar les oportunitats de formació i, al cap i a la fi, contribuir a l’equitat.

M'agradaria animar a qui ens llegeix a buscar algun tema que els interessi, com pot ser el feminisme o l’emergència climàtica, i buscar (o crear) una associació on contribuir-hi. Perquè és molt fàcil queixar-se dels problemes, el més difícil és voler canviar la situació i ser part del canvi.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari