Drets LGTBI a Ucraïna: llums i ombres

IdemTV
Autor/a: 
Carme Porta
Mapa dels drets humans LGTBI a Europa.  Font: ILGA World
Mapa dels drets humans LGTBI a Europa. Font: ILGA World
Olena Shevchenko. Font: ILGA World
Olena Shevchenko. Font: ILGA World

Drets LGTBI a Ucraïna: llums i ombres

Autor/a: 
Carme Porta
IdemTV

Resum: 

La guerra a Ucraïna ha dut a algunes persones activistes pels drets LGTBI a ampliar el seu àmbit d’actuació, però l’històric estira-i-arronsa per la visibilitat del col·lectiu continua a la regió, el que complica la tasca a personalitats com Olena Shevchenko.

La membre del consell executiu d’ILGA World, Olena Shevchenko, ha estès la tasca d’Insight, entitat que va fundar i dirigeix dedicada a la lluita pels drets LGTBI a Ucraïna, a la distribució d’aliments i recursos durant la guerra. Una feina difícil degut a la posició crítica de la societat de la regió cap al col·lectiu, però que li ha valgut l’entrada a la llista de TIME, '12 dones de l'any’ del 2023.

Una mica d’història

L’homosexualitat va ser despenalitzada a Ucraïna el 1991, quan pertanyia a la URSS i sota el Codi Penal Soviètic. De fet, es parlava de “sodomia” i fins llavors el codi penal criminalitzava les relacions entre persones del mateix sexe amb fins a 5 anys de presó. Malgrat la despenalització -i el pas a un Codi Penal propi l’any 2001- la societat i cultura no van avançar de la mateixa manera i se saben d’agressions a persones membres del col·lectiu LGTBIQ. Al darrer mapa dels drets LGTBI al món elaborat per ILGA Europa, Ucraïna retrocedeix per manca de polítiques institucionals.

De fet, l’any 2012, alguns diputats d’Ucraïna van impulsar diferents propostes per prohibir la “propaganda” respecte a les relacions entre persones del mateix sexe per als i les menors, fet que afectava directament a l’educació sexual. Finalment, el debat parlamentari no es va portar a terme, però cal tenir en compte que la proposta va ser impulsada per diputats del partit que hi havia aleshores al govern.

L’any 2019 algunes ciutats ucraïneses van prohibir les manifestacions públiques LGTBI, tot i que el 2020 aquestes prohibicions van ser invalidades per la Cort administrativa. L’any 2020 -en la mateixa línia que les iniciatives parlamentàries impulsades l’any 2012- es va presentar un altre projecte de llei sobre “delictes administratius sobre la responsabilitat per propaganda a menors l’homosexualitat i el transgenerisme” que també va decaure.

Així el debat sobre els drets LGTBIQ a Ucraïna és un debat ben viu i en perill de retrocés, donat que tot i ser legal té pocs àmbits de protecció social i els moviments i activitats contra el reconeixement de drets són força considerables.

Sobre Shevchenko

Olena Shevchenko és una de les actuals membres del consell executiu d’ILGA World (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). El 2008 va fundar l’organització Insight, amb seu a Kiev, una entitat que es defineix com a “organització pública ucraïnesa els valors principals de la qual són la llibertat, el feminisme, la igualtat, la inclusió i la diversitat per tots els grups socials”.

Com a presidenta de l’entitat, Shevchenko dona suport a dones i persones LGTBIQ, tasca que durant la guerra s’ha complicat. El passat mes de febrer va fer un any que Ucraïna està en guerra amb Rússia, i Insight ha sumat a la seva feina reivindicativa un treball de distribució d’aliments i subministraments bàsics, on no han mancat les crítiques: en una de les missions de recollida de subministrament a Polònia, Shevchenko va ser atacada amb el crit “Pervertida, surt del nostre país”. I és que l’aversió a les persones LGTBIQ a la regió és alta i sovintegen les agressions i es troben en situació d’alta vulnerabilitat.

Tanmateix, el treball de Shevchenko a favor dels col·lectius vulnerables durant la guerra i dels drets LGTBIQ i el reconeixement de la diversitat és de domini públic. De fet, ha estat reconeguda com una de les 12 dones considerades líders extraordinàries el 2023 de la reconeguda revista TIME.

Es tracta d’un fet important per les organitzacions a favor dels drets LGTBIQ a Ucraïna, Europa i al món, perquè funciona com a altaveu. Així ho expressava Shevchenko en un tuit: “Vaig tenir el privilegi de pronunciar un discurs la cerimònia de lliurament de premis de TIME. Per a totes aquelles dones d'Ucraïna, que són heroïnes silenciades i invisibles”.

Afegeix un comentari nou