ECOM demana més ajuts a l'ocupació de les persones amb discapacitat davant la greu crisi social

Ravalnet
Una persona amb cadira de rodes esperant el tramvia per desplaçar-se. Font: ECOM
Una persona amb cadira de rodes esperant el tramvia per desplaçar-se.

ECOM demana més ajuts a l'ocupació de les persones amb discapacitat davant la greu crisi social

Ravalnet

Resum: 

L'organització demana que les administracions implementin polítiques públiques per a la inserció laboral del col·lectiu.

ECOM, representant del col·lectiu de persones amb discapacitat física i orgànica de Catalunya, així com les seves entitats, ha demanat més ajuts a l'ocupació d'aquestes persones davant "la greu crisi social i econòmica derivada de la pandèmia".

L'organització demana que les administracions implementin urgentment polítiques públiques que responguin a la necessitat d'incorporar al mercat laboral les persones amb discapacitat, un dels col·lectius amb més dificultat per trobar feina. "Cal que les administracions contemplin més ajuts a les Polítiques Actives d'Ocupació, i que tinguin en compte a tots els agents implicats en l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat", ha reclamat Antonio Guillén, president d'ECOM.

Davant d'aquesta situació, reivindiquen més finançament a les entitats socials amb programes d'inclusió laboral i més flexibilitat en aquests programes, per tal que s'adeqüin a les necessitats de cada territori. L'organització també demana que els serveis d'inclusió laboral de les entitats socials passin a formar part de la cartera de serveis de l'administració, amb la qual cosa s'aconseguiria que tinguessin un finançament "més estable, amb subvencions menys burocràtiques i més adaptades a les necessitats reals de les persones".

A més, ECOM reclama al Govern que s'impulsin "línies de suport" al teixit empresarial i productiu per tal que les persones amb discapacitat puguin mantenir l'ocupació i perquè es puguin generar nous llocs de treball. Especialment, sol·licita ajuts extraordinaris i urgents per als Centres Especials de Treball per poder mantenir l'ocupació de les persones amb discapacitat que hi treballen i per poder garantir la seva "sostenibilitat i viabilitat".

Segons les dades més recents de l'Observatori sobre la Discapacitat i el Mercat de Treball a Espanya (Odismet), des dels inicis de la pandèmia el 37% de les persones amb discapacitat s'han vist afectades per un ERTO, mentre que aquesta dada és del 3% en la resta de la població. Segons Guillén, aquesta circumstància els "angoixa", perquè tot i que els ERTO "prohibeixen l'acomiadament en els 6 mesos de la seva finalització", moltes empreses han expressat que "no creuen que sigui possible" tornar a reincorporar el personal quan s'acabin les pròrrogues.

En aquest escenari, ECOM reclama que les administracions facin els pagaments de les prestacions a temps i que s'asseguri que no es tornen a donar retards en els ingressos d'aquestes. Durant els mesos de pandèmia, l'entitat assegura ha arribat a veure casos de persones amb discapacitat que han hagut de fer front a l'impagament de les prestacions durant 6 o 9 mesos. "És inadmissible el retard en els pagaments de les prestacions, perquè incrementa la vulnerabilitat del col·lectiu i comporta més risc d'exclusió social", afirma Guillén.

Afegeix un comentari nou