El 52% de les famílies nombroses de Catalunya té dificultats per pagar les seves vacances

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
L'enquesta anual de satisfacció i consum 2023 s'ha realitzat a 535 llars catalanes amb una mitjana de 3,3 infants per família. Font: iStock. Font: iStock
L'enquesta anual de satisfacció i consum 2023 s'ha realitzat a 535 llars catalanes amb una mitjana de 3,3 infants per família. Font: iStock.

El 52% de les famílies nombroses de Catalunya té dificultats per pagar les seves vacances

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

És la principal conclusió que s’extreu de l’enquesta anual de satisfacció i consum realitzada per l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya.

Més de la meitat de les famílies nombroses de Catalunya té dificultats per assumir els costos que els hi suposa fer vacances en família. Així ho constaten els resultats de l'enquesta anual de satisfacció i consum 2023, elaborada per l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) amb motiu del Dia Internacional de les Famílies.

"La crisi econòmica actual està afectant més a aquelles llars que tenen més persones a càrrec seu", explica el director de la FANOC, Raúl Sánchez, que afegeix que, davant aquesta situació "sovint no queden diners pel lleure".

El lleure i el turisme, de fet, són els sectors on les famílies voldrien gastar més. Un 51% de les enquestades reconeix que gastaria més en viatges, turisme i lleure, davant del 18% que invertiria més en educació. Un altre 18% invertiria més en cultura i un 11% de les famílies nombroses es gastaria més diners en salut.

Des de la FANOC atribueixen aquestes dades a la inflació i la pujada, per exemple, dels productes més bàsics de la cistella de la compra. El director de l'entitat, Raúl Sánchez, explica que "mentre que fa un temps les consultes de les famílies que més rebíem a la FANOC eren sobre l'agenda d'activitats i on trobar opcions de lleure adaptat, ara ens pregunten quins acords tenim amb els supermercats, on poden trobar paquets de productes més grans per poder estalviar i quines ofertes en productes bàsics hi ha".

En aquest sentit, Sánchez afegeix que les famílies que més estan patint les dificultats per accedir tant al lleure com als productes bàsics són les famílies monoparentals i nombroses i que, per aquest motiu, des de l'associació continuen buscant comerços amb ofertes especials per famílies nombroses, una tasca que també duen a terme les delegades de l'associació. "Les delegades i també les famílies fan molta xarxa per compartir ofertes, activitats, etc.", comenta Raúl Sánchez, "i des de l'associació animem a totes les famílies que trobin descomptes a què ens ho diguin per publicar-ho als nostres canals i continuar creant aquesta xarxa".

Petició d’un canvi polític i social

Des de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, el seu director, Raúl Sánchez, demana a l'administració, tant local com autonòmica, "fer polítiques més valentes per posar les famílies al centre", per exemple, arribant a acords amb establiments comercials per oferir descomptes o programant activitats de lleure adaptades. "Amb la crisi", explica Sánchez, "s'està reduint el poc suport que teníem i, de fet, si mirem els programes electorals dels partits de cara a les eleccions municipals, hi ha molt pocs que parlin de les famílies... i menys de les nombroses".

Per propiciar aquest canvi polític i social, des de la FANOC ja fa més de quatre anys que van crear el Segell de Turisme Familiar, que reconeix establiments, activitats i poblacions que adapten la seva activitat a les famílies nombroses, tenint en compte criteris de seguretat, equipaments i lleure.

A més, des de l'associació organitzen activitats de lleure mensuals amb preus especials per a famílies nombroses, per intentar contrarestar la situació del 41% de les famílies que afirmen que no tenen suficient pressupost per a realitzar les activitats de lleure que els hi agradaria, i el 25% que només pot fer una sortida familiar al mes.

Afegeix un comentari nou