El Banc de Sang busca donants joves per recuperar reserves

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
El Banc de Sang i Teixits vol aconseguir 10.000 donacions en una setmana per recuperar reserves. Font: Banc de Sang i Teixits
El Banc de Sang i Teixits vol aconseguir 10.000 donacions en una setmana per recuperar reserves. Font: Banc de Sang i Teixits
Una professional treballa amb una bossa de sang del Banc de Sang i Teixits a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Font: Banc de Sang i Teixits
Una professional treballa amb una bossa de sang del Banc de Sang i Teixits a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Font: Banc de Sang i Teixits

El Banc de Sang busca donants joves per recuperar reserves

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La ‘Marató de Donació de Sang’ es marca l’objectiu d’aconseguir-ne 10.000 en una setmana.

Recuperar les reserves, que han baixat molt a conseqüència de la pandèmia, i no haver de patir per poder subministrar la sang necessària als centres hospitalaris, però també convèncer persones joves de fer-se donants i assegurar així el relleu generacional són els objectius de la ‘Marató de Donació de Sang’ que comença el dissabte 8 de gener i es tancarà el dissabte 15. Un objectiu és, per tant, immediat perquè les activitats hospitalàries tinguin la sang assegurada i l’altre de futur, crear l’hàbit de la donació en persones noves.

Pel que fa a xifres, l'objectiu és aconseguir 10.000 donacions en una setmana i recuperar així unes reserves que estan molt baixes a causa dels contagis de la Covid-19, perquè donants habituals han d’anul·lar cites o bé han fet una aturada en la donació per prudència, i també a causa de les vacances de Nadal, un període on habitualment baixa el ritme d’entrades de sang.

El Banc de Sang i Teixits ho posa molt fàcil a les persones interessades a participar a la Marató: la mobilització s'inaugurarà a la Universitat de Barcelona (UB) i s’habilitarà com a punt de recollida al vestíbul de l'edifici central de la plaça Universitat, i, com ja és habitual, es podrà donar sang als principals hospitals catalans i a més d’una quarantena de campanyes de donació organitzades per tot Catalunya.

Les reserves de seguretat del Banc de Sang són de 10.000 unitats i ara estan a la meitat. A l'estiu també es va fer una crida per no haver de patir.

El director del Banc de Sang i Teixits, Francesc Gòdia, recorda que el factor vacances sempre fa disminuir les donacions i explica que actualment la situació s’agreuja per les restriccions i les anul·lacions de cites prèvies de persones que donen positiu de la Covid-19 o bé són contacte estret. "La situació de reserva és sincerament baixa i delicada", reconeix Gòdia. Hi afegeix, de totes maneres, que, malgrat les adversitats, no ha faltat mai sang als hospitals catalans.

Sense oblidar aquesta necessitat de reomplir les reserves, el Banc de Sang posa mirada llarga i comença una campanya per assegurar el relleu generacional de donants. De les 10.000 donacions que es volen aconseguir, s’intentarà que unes 2.000 siguin primeres donacions. És a dir, persones que s’hi estrenin.

La crida per aconseguir que s’hi apunti gent jove compta amb la participació d’influencers com Long Li Xue, Berta Aroca o Rustem. Es tracta de joves que es mouen tant per les xarxes socials com per la televisió i la ràdio i tenen molts seguidors i seguidores. El Banc de Sang inaugurarà aviat un compte de Tiktok.

Tot plegat, a més, s’emmarca en el concepte #GeneracióD, que vol dir generació donant: no és cap edat concreta, sinó que són totes les persones que comparteixen el compromís amb la solidaritat, l’altruisme i la generositat. La Marató té el lema ‘Suma’t a la Generació Donant’ per animar noves persones a viure l’experiència de la donació de sang.

Les persones que donin sang rebran una xapa distintiva del grup al que pertanyen dins de la generació donant: els Rookies són les que en donen per primera vegada i s’estrenen com a donants; les Expertes són persones que ja sumen entre cinc i vint-i-cinc donacions de sang o plasma; les Masters en porten acumulades més de vint-i-cinc, i les Legend són les que ja han superat les cinquanta vegades.

Cal un relleu generacional

Gòdia explica que si en un any normal, més de 30.000 persones comencen a donar sang, aquests 2020 i 2021 han estat poc més de la meitat. Aquest relleu generacional és essencial per cobrir les baixes habituals per edat o per malaltia.

Per donar sang cal reservar hora des del web. Amb la reserva a través de la cita prèvia s’eviten aglomeracions en els punts de donació i s’assegura que es respecta la distància de seguretat.

Afegeix un comentari nou