Els delictes d’odi LGTBI+ es tripliquen en cinc anys

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Al 2019, 151 persones van denunicar ser víctimes de delictes d'odi vers el col·lectiu. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Al 2019, 151 persones van denunicar ser víctimes de delictes d'odi vers el col·lectiu. Font: Unsplash.
Durant el confinament, molts joves han hagut de conviure amb familiars que no els accepten tal i com són. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Durant el confinament, molts joves han hagut de conviure amb familiars que no els accepten tal i com són. Font: Unsplash.
El passat 17 de maig, la Plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya es va reivindicar al carrer per mantenir els seus drets i lluitar pels que encara no tenen. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El passat 17 de maig, la Plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya es va reivindicar al carrer per mantenir els seus drets i lluitar pels que encara no tenen. Font: Unsplash.

Els delictes d’odi LGTBI+ es tripliquen en cinc anys

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

El 2019, es van denunciar 119 casos només a Catalunya.

Segons dades dels Mossos d’Esquadra, els delictes d’odi vers el col·lectiu LGTBI+ han passat de 38 casos al 2014 a 119 al 2019, amb 151 persones que han denunciat haver estat víctimes de delictes d’odi, ja que algunes denúncies recullen agressions a més d’una víctima.

Guillem Goset, caporal de l’àrea tècnica de proximitat i de seguretat ciutadana, apunta que un dels factors d’aquest increment exponencial ha estat una major consciència de la ciutadania i menys por a denunciar i alerta que la xifra continuarà augmentat. El creixement respecte l’any anterior també és significatiu, ja que va augmentar en un 58% respecte les 75 denúncies del 2018.

Les dades apunten a que la majoria d’aquests delictes i agressions s’han donat a la província de Barcelona. Mentre que a Tarragona s’han denunciat 11 casos, a Girona 4 i a Lleida 5, Barcelona acumula un total de 95.

En aquest primer trimestre de 2020, el cos policial ja ha investigat 35 agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes i han detingut 16 persones acusades d’amenaces reiterades i altres fets delictius contra membres del col·lectiu. D’aquestes 16, 4 són menors. Les denúncies principals són per delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, amb lesions, agressions, amenaces i assetjament.

Discriminacions durant l’estat d’alarma

L’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH) ha registrat 22 incidències des del dia que es va decretar l’estat d’alarma. D’aquestes, tres han estat per violència intragènere, és a dir, en el si d’una parella.

Tal i com diu Joaquim Roqueta, president de la Plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya, “aquests dies hi ha molta gent que està fora del seu àmbit habitual. Les discriminacions i delictes poden augmentar perquè a l’estar confinats, hi ha molts joves i adolescents que han hagut de conviure amb la seva família sense ser acceptats tal i com són”.

Roqueta alerta que ara més que mai han de continuar reivindicant els seus drets i els que encara no tenen. “Aquest passat diumenge vam sortir al carrer per celebrar el dia contra la discriminació LGTBI i que fa 30 anys que l'OMS va deixar de considerar la homosexualitat com a una malaltia”.

“Hem pres totes les mesures de seguretat per no posar en risc la salut de la ciutadania, però tenim molt clar que la situació que estem vivint no ens aturarà, seguirem donant visibilitat al col·lectiu i no donarem cap pas enrere en la nostra demanada de drets i llibertats”, remarca Roqueta.

Prevenció contra l’odi

Amb l’objectiu de millorar els mecanisme d’informació, prevenció i detecció de delictes d’odi i discriminació, els Mossos disposen de l’adreça electrònica mossos.delictes.odi@gencat.cat per assessorar la ciutadania. Al 2019, el servei va gestionar 214 consultes i es van realitzar 73 assessoraments. A més, es van portar a terme 509 xerrades sobre delictes d’odi i conductes discriminatòries a les quals van assistir 13.525 persones.

Afegeix un comentari nou