Àmbit de la notícia
Social

El Fòrum Social Metropolità prioritzarà educació, mobilitat, habitatge i salut emocional

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Un moment de la cloenda de la jornada de presentació del Fòrum Social Metropolità a la Fabra i Coats, a Barcelona.
    Un moment de la cloenda de la jornada de presentació del Fòrum Social Metropolità a la Fabra i Coats, a Barcelona.
  • Una de les taules de la jornada de presentació del Fòrum Social Metropolità.
    Una de les taules de la jornada de presentació del Fòrum Social Metropolità.

Engega la iniciativa per abordar els reptes socials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que compta amb la complicitat de més de dues-centes entitats i administracions locals.

“Aquest espai esdevindrà el que nosaltres vulguem. Us animem a abocar-hi encara més feina perquè això no es quedi aquí. Pot ser una eina fantàstica pel que vindrà, que no serà fàcil”. Així va tancar dimecres el director adjunt de la Fundació Acollida i Esperança, Fernando Díaz, la presentació del Fòrum Social Metropolità. La nova eina s’ha constituït per organitzar l’acció social des de la proximitat local.

Des de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), Ricard Gomà va exposar que la posada en marxa del Fòrum Social Metropolità significa “aplegar capacitats i complicitats en un espai clau” i “permetrà construir una metròpoli més inclusiva i més democràtica”. “Les organitzacions del tercer sector volem ser molt més que un convidat de pedra, volem ser part activa en la concepció de les polítiques socials del país perquè som i fem un servei públic”, va reivindicar la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

També des de la Taula del Tercer Sector, Rosa Balaguer va llistar algunes de les que seran les prioritats per fer camí a través del treball en xarxa: educació, mobilitat i accessibilitat, accés a l'habitatge, accés equitatiu als serveis bàsics i salut emocional.

En aquest acte de presentació s’hi va aplegar una bona mostra de la diversitat d’elements implicats en la iniciativa: més de dues-centes persones representants d’entitats socials i administracions locals, però també col·legis professionals i sindicats. La gran línia d’actuació del Fòrum, promogut per l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, ha de ser millorar la coordinació entre entitats i ajuntaments per fer front a les desigualtats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La diagnosi de partida és que, sobretot després de dos anys de pandèmia, la desigualtat s’està incrementant. De fet, una desigualtat molt evident, es va recordar en alguna de les intervencions, des de l’any 2008.

Més participació i col·laboració en espais de cooperació, aprofitar la gestió local i de proximitat, i crear xarxes de coproducció pública i d’iniciativa social de programes i projectes són alguns dels eixos a partir dels quals es vertebrarà l’actuació de cogovernança horitzontal del Fòrum.

També hi haurà dos eixos més: d’una banda, buscar noves respostes als desafiaments socials de gran impacte i complexitat d’intervenció mitjançant grups d’aprofundiment i creativitat, i de l’altra, treballar perquè el Fòrum sigui referent i sigui escoltat en l’àmbit català, en el de l’estat espanyol i a la Unió Europea.

Actuacions innovadores

En aquest sentit, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, va subratllar que “els desafiaments són cada cop més interdependents i complexes i exigeixen maneres d’actuar innovadores, més sinèrgiques i productives entre les entitats socials i els ajuntaments a nivell metropolità”. Va incidir també en un element que es va anar repetint al llarg de la jornada que és “la importància de generar espais per a la transferència de coneixement i la intel·ligència col·lectiva”.

Al llarg del matí van intervenir representants de diferents entitats, com Begonya Gasch, de la Fundació El Llindar, va exposar que les entitats socials necessiten imaginació i creativitat i alhora va demanar “més imaginació política” a les institucions. Expressions com fer xarxa, col·laborar i sumar per donar resposta a els situacions de vulnerabilitat van ser les que més es van sentir en la primera trobada del Fòrum Social Metropolità.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari