El Govern aprova un Protocol de prevenció d'abusos sexuals en l'àmbit de l'educació en el lleure
Comparteix
El Protocol ha estat impulsat pel Departament de Treball d’Afers Socials i Famílies, actualitza l’acord vigent en l’àmbit del maltractament i abusos a menors i compta amb el consens de les entitats, els agents socials i la patronal.
El document preveu múltiples mecanismes per tal de garantir la protecció dels 500.000 infants, adolescents i joves que participen cada any en activitats de lleure a Catalunya. Es tracta d'una guia de prevenció que contempla actuacions per tal de prevenir situacions de maltractament o abús sexual.
Té un nou decàleg de mesures per minimitzar els riscos, indicacions per gestionar situacions de risc, el procediment a seguir en cas de detecció d'un cas d’assetjament sexual infantil (ASI) a través de les figures del delegat/da de protecció de la federació de lleure, els circuits de notificació en casos de sospita o certesa d’ASI i les pautes per comunicar les situacions a les famílies afectades.
Aquest Protocol suposa una millora i una actualització del Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l’Àmbit del Lleure vigent fins ara, aprovat l'any 2013 però que no comptava pròpiament com a protocol aprovat per acord de Govern.
Parteix de la base de quin és el paper dels educadors de lleure (actualment n'hi ha uns 40.000 arreu del país) respecte a la prevenció, la detecció, la notificació d'aquest tipus de situacions així com el suport als infants que cada any participen a les activitats organitzades per caus, esplais, casals d’estiu, colònies, acampades, rutes o camps de treball.
Estableix com gestionar els nivells de risc d’abusos en les activitats en funció de situacions com: ús del lavabo, higiene personal i dutxes, piscina, canvis de roba, ferides i convalescència, dormir fora de casa (cases de colònies, bivac o campaments), fotos i vídeos, ús de dades personals, jocs i tallers, espai abans i després de l’horari, obsequis o activitats amb persones externes a l’activitat.
En cadascuna d’aquestes situacions, el document analitza la situació de risc potencial, el nivell de risc i les accions preventives.
En el cas d'infants entre 0 a 4 anys i d’adolescents, el Protocol indica accions preventives específiques.
En cas de detecció d'un cas d’ASI o maltractament, el procediment indica seguir criteris de mínima intervenció necessària sobre els infants afectats, discreció i màxima transparència. A més, els membres de l’equip han de seguir el circuit intern que marca el Protocol, i que s’emmarca en el Protocol Marc d’Actuacions contra el Maltractament a Infants i Adolescents de Catalunya.
Aquest circuit obliga a contactar de manera immediata amb el servei sanitari o hospital de referència de la zona en cas que s’hagi produït un cas de maltractament o assetjament sexual. A més, cal comunicar la situació a la DGAIA –a través del servei territorial i d’Infància Respon 116 111 (24 hores)- i a la Fiscalia de Menors.
La Direcció General de Joventut ha organitzat tres cursos a distància sobre ASI en l’educació en el lleure en els que, a més del nou Protocol, s’abordaran tècniques d’identificació, actuació i prevenció.
Els cursos, que imparteix la Fundació Vicki Bernadet, consten de quatre sessions de 2 hores i compten amb un total de 75 inscrits entre monitors i directors d’educació en el lleure. Comencen el 17 d'abril i finalitzen el 30 del mateix mes.
Afegeix un nou comentari