El menjar no es llença: sensibilització vers les pèrdues i el malbaratament alimentari
Comparteix
Espigoladors celebra la festa en línia de la cinquena edició del certamen, que enguany anirà acompanyada dels relats dels infants sobre l’aprofitament dels productes.
El dissabte 25 d’abril, la Fundació Espigoladors organitza la Festa del Premi #elmenjarnoesllença, en la qual s’anunciaran els i les guanyadores del certamen. Degut a la crisi de la Covid-19, la festa d’enguany es realitzarà a través del canal de Youtube de l’entitat.
Un vídeo per crear consciència
La celebració consistirà en el passi d’un vídeo distès i divertit elaborat conjuntament amb membres del jurat de l’edició d’enguany. La peça audiovisual es podrà veure a partir de les 17.00 h del mateix dissabte.
Al vídeo s’hi presentarà la Fundació Espigoladors i la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari, es llegiran els relats de la categoria infantil i es mostraran els vídeos de la juvenil.
Ja ho sabíeu que només queden 4 dies per la festa online del Premi #elmenjarnoesllença? A nosaltres ens ho ha explicat l'Anna!
— Espigoladors (@espigoladors) April 21, 2020
Us hi esperem a totes per passar una bona tarda de confinament! #educació #joproposo #ensquedemacasa@ajelprat @residuscat @educadiba @XES_cat pic.twitter.com/yZ0899786J
Empoderament d’infants i joves
Sota el lema #ElMenjarNoEsLlença el premi té l’objectiu d’empoderar a infants i joves a reflexionar sobre la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i a buscar solucions viables perquè es puguin aplicar.
A la categoria infantil, amb infants de 6 a 12 anys, s’han presentat 168 propostes, amb 652 participants, mentre que a la categoria juvenil s’han presentat 43 idees innovadores amb 129 participants.
Els 28 contes finalistes de la categoria infantil es recolliran en un llibre que l’entitat ha editat conjuntament amb Pol·len Edicions: ‘El menjar no es llença: El relat de les criatures sobre l’aprofitament alimentari’.
El llibre proposa una reflexió sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari a través dels contes escrits pels infants i d’un personatge molt especial que els presenta i destaca els aspectes més importants. D’aquesta manera, el llibre compta amb una guia didàctica per a facilitar a mestres i famílies l’explicació dels conceptes de pèrdues i malbaratament alimentari, i de les seves causes i conseqüències.
Un jurat de luxe
El premi d’aquesta edició compta amb la col·laboració de 15 professionals del món de la literatura i del tercer sector que han seleccionat els millors treballs de joves i infants. A la categoria infantil participa Elisabet Serra, il·lustradora, Elisenda Roca, escriptora i directora infantil, Txell Bonet, periodista, Olga Vallejo, periodista especialitzada en educació i família, Judith Moya, mestra d’educació especial i Carlota Freixenet, llibretera.
A la categoria juvenil el jurat està composat per Arcadi Oliveres, implicat en diverses ONG vinculades a la temàtica de pau, desenvolupament i Drets Humans, Natza Farré, periodista i guionista, Chus Auñón, tècnic de joventut de l’Ajuntament de Barcelona, David Esteller, responsable del projecte contra el Malbaratament Alimentari de l’Associació de Fabricants i Distribuïdors i Elena Bagaria, coordinadora i impulsora del Projecte Ecowaste 4 Food.
També en formen part Glòria Cugat, subdirectora general d’Inspecció i control agroalimentari dins el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Sara Delgado, tècnica d’economia social de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Blai Collado, consultor de la cooperativa Tandem Social i Ester Vidal, directora dels Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària a l’Ajuntament de Barcelona.
Espigoladors contra el malbaratament alimentari
La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.
L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’activitat d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.
La gran majoria d’aquests productes es canalitzen a entitats socials, i amb una petita part es realitzen conserves vegetals a l’obrador de la fundació que es comercialitzen sota la marca im-perfect®. Aquest obrador és alhora un laboratori d’innovacions per fer front a les pèrdues i el malbaratament alimentari, i un espai de formació i d’inclusió social i laboral per a persones en situació de risc d’exclusió social.
Afegeix un nou comentari