El Sindicat de Llogaters de Barcelona lluitarà contra els preus abusius dels pisos

FCVS
Els portaveus del sindicat de llogaters de Barcelona, durant l'acte de presentació  Font: Mar Barberà
Els portaveus del sindicat de llogaters de Barcelona, durant l'acte de presentació de l'organització
Imatge de la presentació del sindicat de llogaters de Barcelona Font: Sindicat de llogaters
Fins a un miler de persones van seguir la presentació del nou sindicat de llogaters que va tenir lloc a El Casinet d'Hostafrancs
Imatge d'un edifici de pisos de Barcelona Font: rac1
Els preus dels lloguers dels pisos de Barcelona han augmentat gairebé un 200% respecte a l'any 2000

El Sindicat de Llogaters de Barcelona lluitarà contra els preus abusius dels pisos

FCVS

Resum: 

El sindicat reclama que l'administració intervingui per tal de garantir un accés a l'habitatge digne i estable i que s'estableixi un índex de preus de referència dels pisos de lloguer que sigui vinculant.

El Sindicat de Llogaters de Barcelona neix com a resposta als abusos immobiliaris i amb l'objectiu de defensar un model de lloguers assequibles i justos que assegurin el dret a l'habitatge.

Des de l'organització reclamen que s'estableixi un índex de preus de referència dels pisos de lloguer que sigui vinculant, es fomentin els contractes de llarga durada i es derogi la Llei d'arrendaments urbans (LAU) que estableix una durada mínima dels contractes de tres anys. A més, reclamen la creació urgent d’un veritable sistema públic de lloguer perquè els habitatges buits esdevinguin espais de lloguer segur i assequible.

Si l'any 2000 la mitjana del lloguer mensual a la ciutat de Barcelona era de 408,3 euros, l'any passat la xifra era de 843,4 euros, un augment de més del 200% en el preu del lloguer. Per altra banda, només l'any passat, els lloguers es van encarir un 9% i actualment hi ha 44.000 contractes de lloguer a punt de finalitzar a Barcelona que poden apujar preus fins al 30%. En aquest sentit, les entitats consideren que hi ha una desproporció total i absoluta del cost de l'habitatge.

El Sindicat de Llogaters pren com a model organitzacions similars que ja funcionen en altres països del món, com a Suècia i Alemanya, i que arriben a negociar col·lectivament els preus i condicions dels contractes de lloguer amb tots els agents implicats.

Serveis d'assessorament

L'organització ofereix tres modalitats d'afiliació a partir d'una quota d'un mínim de 30 euros anuals, tot i que asseguren que la quota no serà una barrera. A canvi, oferiran xerrades, informació, assessorament i, fins i tot, volen participar en algunes mediacions entre els propietaris i els llogaters en cas de conflicte. Des del sindicat es vol fer servir tots els mitjans a l'abast per pressionar les administracions i els interessos privats que s'estan lucrant injustament amb l'extracció de rendes de lloguer i no descarten, si cal, repetir una vaga de lloguers com la que va haver-hi el 1931.

L'Ajuntament celebra la creació del sindicat

El regidor d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha qualificat de bona notícia la creació de la plataforma perquè equipara Barcelona a altres ciutats com Viena, Estocolm i Berlín, que ja tenen sindicats.

Sobre una de les principals reivindicacions del sindicat, la publicació d'un índex de preus de referència dels lloguers, Montaner ha reiterat que s'està treballant amb la Generalitat per tenir-lo llest. Tot i això, ha apuntat que no servirà en un primer moment per associar-hi accions de regulació a partir de bonificacions, per exemple, amb rebaixes d'impostos.

Afegeix un comentari nou