El projecte Mirades, escollit com a bona pràctica en el Congreso Estatal de Voluntariado
Comparteix
El projecte de la FCVS "Mirades, veure i viure el voluntariat" ha estat escollit i presentat com un exemple de bona pràctica durant el Congreso Estatal de Voluntariado que s'ha dut a terme del 27 al 29 de novembre a Bilbao.
El projecte "Mirades, veure i viure el voluntariat" s'ha presentat durant el Congreso Estatal del Voluntariado, convocat per la Plataforma del Voluntariado de España (PVE), i celebrat del 27 al 29 de novembre a Bilbao.
Es tracta d'un reconeixement a la feina feta durant el curs 2011-2012, any en què s'ha posat en marxa aquest projecte de sensibilització sobre el voluntariat als joves a través dels centres educatius. El projecte, que ha estat un dels escollits entre una quarantena de propostes, ha tingut molt bona acollida a Bilbao pel seu caràcter novedós, la característica de ser un treball en xarxa, per l'ús de la metodologia d'Aprenentatge i Servei i pels resultats que s'han aconseguit.
Laia Curcoll, tècnica de comunicació de la FCVS i responsable del projecte, ha presentat l'objectiu, metodologia, conclusions i projecció de futur dins el marc d'intercanvi de Buenas Prácticas.
El projecte Mirades
Es tracta d'un projecte de sensibilització i apropament del voluntariat als joves basat en la metodologia d'Aprenentatge i Servei que es duu a terme dins el marc de les activitats del centre educatiu i en col·laboració amb entitats de voluntariat. Grups de 10 alumnes de 4t d'ESO i/o Batxillerat coneixen a fons una entitat social i la tasca dels seus voluntaris, i duen a terme un vídeo de presentació de 3 minuts que després serveix a l'entitat per donar-se a conèixer i explicar la seva tasca.
El resultat d'aquesta primera experiència ha estat 10 vídeos de presentació de 10 entitats federades: Avismón, Save the Children, SOM-Fundació Catalana Tutelar Aspanias, Centre d'Acollida Assís, Fundació Jubert Figueras, Fundació Servei Solidari, AACIC, Grup Àgata, Fundació Comtal i Associació Àgora.
Podeu veure els 10 vídeos a la pàgina: www.voluntaris.cat/sensibilitzacio
Les conclusions i valoracions del projecte per part dels participants i la pròpia FCVS són molt positives. D'una banda, tant entitats, alumnes i professorat consideren que el projecte és molt enriquidor i tots els el recomanarien a amics i companys de professió. D'altra banda, tant les entitats com el professorat asseguren que estan molt interessats a seguir treballant en projectes conjunts, i els alumnes asseguren que estarien disposats a fer un voluntariat en un 70%.
A partir de les conclusions i l'experiència obtinguda durant aquest primer any de projecte, la FCVS ha fet una reformulació del sistema de treball per tal de dotar de major autonomia als centres i entitats educatives, reduir costos i fer replicable i traslladable el projecte.
Si esteu interessats a participar-hi, podeu enviar un correu electrònic a: mirades@voluntaris.cat
Borsa de voluntariat Jove
Justament amb l'objectiu de faciliar la incorporació de joves al voluntariat, la FCVS ha posat en marxa un nou apartat jove a la Borsa de Voluntariat on hi ha un llistat d'entitats que poden acollir joves voluntaris menors d'edat (d'entre 16 i 18 anys amb autorització paterna). D'aquesta manera es dóna resposta a una necessitat detectada per l'equip de sensiblització de la FCVS que, des de fa més de 20 anys, duu a terme xerrades de sensibilització a les escoles.
Afegeix un nou comentari