El sindicat S.A.D. qualifica d'"abusiu i il·legal" el sistema de bossa d'hores

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Algunes de les membres del Sindicat S.A.D. de cuidadores professionals municipals en una de les seves protestes. Font: Sindicat S.A.D. Font: Sindicat S.A.D.
Algunes de les membres del Sindicat S.A.D. de cuidadores professionals municipals en una de les seves protestes. Font: Sindicat S.A.D.

El sindicat S.A.D. qualifica d'"abusiu i il·legal" el sistema de bossa d'hores

Autor/a: 
Alejandra Sanchez

Resum: 

Les cuidadores municipals han posat en marxa una campanya de recaptació de fons per finançar el cost del procediment judicial que han engegat.

El sindicat S.A.D. de cuidadores professionals municipals denuncia que el seu sistema de bossa d'hores és "abusiu i il·legal" i que "vulnera l'article trenta de l'Estatut dels Treballadors", l'epígraf que fa referència a la impossibilitat de la prestació i que exposa que si la treballadora no pot prestar el servei pel qual ha estat contractada perquè l'empresa no li dona treball, l'empleada conservarà el dret al seu salari, sense haver de compensar les hores que s'han perdut.

És precisament en això en el que consisteix la bossa d'hores que moltes empreses de cures professionals municipals estan imposant a les seves treballadores. Lola Delgado, treballadora familiar de persones dependents a domicili i membre del sindicat S.A.D. de cuidadores professionals municipals, explica que "si una usuària es dona de baixa perquè entra en una residència o perquè, desgraciadament, mor, i l'empresa triga a adjudicar-nos una altra usuària, aquelles hores que no hem treballat se'ns comptabilitzen a la bossa d'hores i se'ns fan recuperar".

A més de considerar que el sistema de bossa d'hores incompleix els mandats de l'Estatut dels Treballadors, des del S.A.D. qualifiquen la bossa d'"abusiva", ja que, segons Delgado, "si et fan compensar aquestes hores, no és culpa teva, generalment és per una mala organització i gestió de l'empresa". A més, des del Sindicat denuncien que les compensacions d'hores sovint es fan fora de l'horari laboral.

En aquest sentit, Lola Delgado explica que "si jo treballo de matí, em fan recuperar les hores a la tarda, de manera que m'és impossible conciliar la meva vida familiar amb la laboral, ja que tinc persones en situació de dependència a càrrec meu". A més, des del sindicat també denuncien que aquesta mesura no només afecta la conciliació, sinó també a altres aspectes del desenvolupament de la vida de les treballadores, perquè no poden complimentar el seu sou amb una altra feina, no poden dedicar el seu temps lliure a formar-se i no tenen tampoc temps de descans i oci.

És el cas de la Lola Delgado, que està estudiant per obtenir un certificat de professionalitat i ha hagut de "faltar a classe per poder fer les hores que s'exigien". A més, comenta també que "la bossa d'hores m'ha impedit poder passar temps en família i quedar amb el meu fill".

Des del sindicat també posen el focus en la perspectiva de gènere de tot plegat, assegurant que "s'aprofiten de la vulnerabilitat de les treballadores, la gran majoria de dones monomarentals o amb familiars a càrrec, i també estrangeres, que necessiten treballar". Delgado, a més, explica que "gairebé el 99% de les treballadores som dones i més del 80% estem a jornada parcial".

Campanya de captació de fons en marxa

El sindicat ha traslladat les seves demandes a les respectives empreses on les treballadores estan contractades i afirmen que la seva única resposta és afirmar que es tracta d'una pràctica legal que han d'acceptar si volen seguir treballant.

Davant la negativa a qualsevol mena de negociació, el S.A.D. ha posat en marxa una campanya de recaptació de fons per poder finançar els costos del procediment judicial que han engegat contra diverses empreses. La campanya té un objectiu de 14.000 euros, dels quals ja se n'han recaptat 8.000. "Estarem en peu de guerra fins a aconseguir-ho", afirma Lola Delgado.

Per col·laborar amb la iniciativa només s'ha d'entrar a la plataforma Goteo i busca el nom de la campanya 'Qui cuida les que cuiden'.

Afegeix un comentari nou