Àmbit de la notícia
Social

El Telèfon de l'Esperança va atendre l'any passat més de noranta trucades al dia

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Una de les voluntàries que atén el Telèfon de l'Esperança gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança.
    Una de les voluntàries que atén el Telèfon de l'Esperança gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança.
  • Un moment de la presentació dels resultats del Telèfon de l'Esperança de l'any 2022.
    Un moment de la presentació dels resultats del Telèfon de l'Esperança de l'any 2022.
  • Evolució del nombre de trucades rebudes al Telèfon de l'Esperança durant els últims anys.
    Evolució del nombre de trucades rebudes al Telèfon de l'Esperança durant els últims anys.

El sentiment de soledat i conductes suïcides són els principals motius de les trucades.

Una mitjana de més de noranta trucades al dia va rebre l'any passat al Telèfon de l'Esperança (93 414 48 48), gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança. Van ser, en total, més de 34.000 i els principals motius per fer ús del telèfon era el sentiment de soledat no volguda i també tenir idea de suïcidar-se. Set de cada deu persones tenien entre trenta-cinc i seixanta-cinc anys.

"El telèfon no serveix per fer un tractament -explica el director general de la Fundació, Enric Morist-, serveix per escoltar, alertar i acompanyar. Serveix perquè la gent no se senti sola". Hi van trucar sobretot persones que no tenien feina, estaven jubilades o rebien alguna prestació. Segons les dades de la Fundació Ajuda i Esperança, les trucades han augmentat un 8% respecte al 2019, abans de la pandèmia de la COVID-19.

Un 33% dels motius de les trucades estan vinculades a la salut mental; un 30%, a qüestions relacionals; un 13%, a trastorns d'ansietat; un 6%, a addiccions i un altre 6%, al dol. A l'hora de valorar aquestes dades, però, cal tenir en compte que precisament a causa de l'augment de trucades que hi va haver durant la pandèmia, es van posar en marxa programes i dispositius específics per a diferents problemes que es van agreujar durant els primers mesos de la COVID-19, com ara el suïcidi i la salut emocional de joves i adolescents.

Així, un altre dels serveis que gestiona la Fundació és el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555) i l'any passat va rebre gairebé sis mil trucades, un 3,6% més que l'any anterior. "Volem desmuntar el tòpic que la trucada al Telèfon de Prevenció del Suïcidi és una crida d'atenció i que realment no hi ha la voluntat. No és cert", assenyala Morist. Aquest servei es va posar en marxa l'agost del 2020.

El 53% de les persones que s'adrecen al Telèfon de Prevenció del Suïcidi són dones i set de cada deu tenen entre trenta i seixanta-nou anys. Sis de cada deu no tenen feina.

Donar resposta a situacions de soledat i suport en moments d'angoixa i malestar emocional és la funció dels serveis de la Fundació Ajuda i Esperança, entitat que fa més de cinquanta anys es dedica a l'acompanyament emocional. Tota l'activitat dels serveis es recull en la tercera edició del seu 'Observatori de l'Esperança 2022', elaborada en col·laboració amb la Fundació La Caixa i dirigida pel sociòleg Oriol Homs.

Xat de Suport Emocional per a Joves

A més del Telèfon de Prevenció del Suïcidi, un altre dispositiu que tenen en marxa és el Xat de Suport Emocional per a Joves (679 33 33 63). És un servei per WhatsApp, adreçat a persones entre catorze i vint-i-cinc anys, que es fa en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i que es va posar en marxa el juliol del 2022. Des del seu inici, s'han atès 672 converses. L'utilitzen sobretot noies i dones joves (71%).

La Fundació Ajuda i Esperança, que va atendre a través de tots els serveis l'any passat un total de 43.149 peticions, ha anunciat que deixen enrere la marca Telèfon de l'Esperança per adaptar-se als nous temps -que els han dut a fer atenció per altres canals més enllà del telèfon- i adopten la marca Esperança en línia.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari