El Tercer Sector xifra l’impacte econòmic de la pandèmia en més de 618 milions d’euros

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
La Confederació quantifica en 618 milions d'euros l'impacte econòmic de la crisi sanitària. Font: La Confederació
La Confederació quantifica en 618 milions d'euros l'impacte econòmic de la crisi sanitària. Font: La Confederació

El Tercer Sector xifra l’impacte econòmic de la pandèmia en més de 618 milions d’euros

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La Confederació reclama mesures urgents per assegurar la sostenibilitat de les entitats socials, que han hagut d’assumir sobre costos superiors als 85 milions d’euros durant la crisi sanitària.

Més de 618 milions d’euros serà l’impacte econòmic que tindrà sobre el Tercer Sector la pandèmia provocada per la Covid-19. Aquestes són les xifres que ha donat La Confederació, en un toc d’alerta sobre la situació que pateixen les entitats socials del país. En aquest sentit, l’organització empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat urgentment mesures perquè les entitats puguin fer front als sobrecostos, superiors als 85 milions d’euros, i la pèrdua d’ingressos, xifrada en més de 533 milions d’euros, derivats de la crisi.

“El Tercer Sector Social ha demostrat, una vegada més, capacitat i expertesa per donar resposta a les necessitats socials emergents, adaptant-se a la nova situació, fent costat, acompanyant i donant suport als col·lectius pels quals treballa”, ha destacat en un comunicat La Confederació, referint-se als infants, la gent gran, les persones amb discapacitat o problemes de salut mental, les persones migrades i aquelles que estan en risc de pobresa.

La plataforma del Tercer Sector ha criticat que en cap moment s’estigui parlant del sobreesforç econòmic que està patint el sector social mentre que s’hagi assumit el que ha fet el sistema nacional de salut a Catalunya. Entre els sobrecostos des de l’1 de març fins al 31 de maig, l’entitat inclou la compra de material de protecció i EPIS, l’adequació al teletreball, l’adequació de les instal·lacions, contractació per a substitucions i contractació de nou personal per reforçar els equips de treball.

Pel que fa a la pèrdua d’ingressos de les entitats, La Confederació ho atribueix al tancament o suspensió de serveis, projectes o activitats, com per exemple l’aturada de la producció en els Centres Especials de Treball o el tancament de les cases de colònies. A dia d’avui, l’entitat a més estima que el deute de les administracions públiques a les entitats socials en concepte de factures vençudes pendents de pagament és de 75.828 milions d’euros.

En aquesta línia, La Confederació ha estimat que hi ha gairebé 83 milions d’euros pendents de pagaments pel que fa a subvencions en concepte de serveis, projectes i activitats degudament executades i justificades. “Aquestes xifres de sobrecost i de pèrdua d’ingressos arran de la pandèmia, se sumen a una situació que ja era crítica abans de la crisi”, han recordat.

Quines són les mesures urgents que es reclamen?

La Confederació ha reclamat com a primera mesura activar urgentment el pla de 12 mesures urgents per a la reactivació econòmic del Tercer Sector Social de Catalunya #Covid19 que va elaborar el passat 21 d’abril amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat econòmica de les entitats socials del país.

A més, ha exigit a les administracions cobrir amb recursos públics els sobrecostos que tenen i tindran les entitats socials per garantir una atenció de qualitat i segura. En la mateixa línia, demanen impulsar línies d’ajuts directes i específics per compensar la pèrdua d’ingressos i desbloquejar els pagaments pendents.

Per últim, sol·liciten la creació urgent d’un òrgan de coordinació conjunt entre el Govern de la Generalitat, les entitats municipalistes i el Tercer Sector Social de Catalunya per desplegar les mesures pertinents de reactivació econòmica del sector. “No ens podem permetre que els serveis socials i d’atenció a les persones sigui, un cop més, el germà pobre de l’Estat del benestar”, han constatat.

Afegeix un comentari nou