Àmbit de la notícia
Social

El voluntariat penitenciari universitari, una manera de formar persones solidàries

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • El voluntariat penitenciari ajuda les persones internes en la reinserció social.
    El voluntariat penitenciari ajuda les persones internes en la reinserció social.
  • Amb el voluntariat penitenciari es treballa l’empatia i la solidaritat.
    Amb el voluntariat penitenciari es treballa l’empatia i la solidaritat.

La Fundació Autònoma Solidària ofereix al seu alumnat un programa de voluntariat que pretén combatre l’exclusió social de les persones internes. 

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) ofereix un programa de voluntariat universitari en l’àmbit de justícia que pretén contribuir a la reinserció social de les persones internes als centres penitenciaris, així com als i les joves que compleixen l’execució de mesures i resolucions judicials. “Aquest programa està en consonància amb l’objectiu de l’entitat de contribuir al foment de la igualtat d’oportunitats entre els col·lectius en risc d’exclusió”, afirma Neus Aliaga Figueras, tècnica del programa 'Justícia' de la fundació.

El programa vol fomentar la integració social i reinserció de les persones privades de llibertat mitjançant la realització d'activitats de voluntariat que promoguin la participació activa i solidària de la comunitat universitària.

De manera més concreta, el programa vol fomentar l'aprenentatge i promoure el benestar de les persones privades de llibertat mitjançant la seva participació en activitats de tipus acadèmic i formatiu, cultural i artístic, fisicoesportiu, i d'oci i desenvolupament personal. També se centra a trencar l’aïllament i afavorir la participació de les persones que es troben internes en un centre penitenciari com a part del procés de reinserció social.

Segons Aliaga, l’equip de voluntariat i el programa preveu un eix basat en la sensibilització dins de la comunitat universitària sobre la realitat penitenciària i la importància de l'afavoriment dels processos de reinserció social.

“No volem que la universitat formi només persones professionals, sinó també ciutadanes actives i responsables”

La FAS creu fermament que el voluntari o voluntària contribueix a incrementar el grau de coneixement que té la societat de la realitat penitenciària i de compromís i responsabilitat de la societat vers aquesta situació. Alhora, afavoreix el procés de reinserció de les persones privades de llibertat pel contacte amb persones voluntàries externes al món penitenciari, que l’acosten a la societat, col·laborant a trencar l’aïllament físic i social i establint una relació sense prejudicis.

Marta Navarro, voluntària del programa de 'Justícia’ de la Fundació Autònoma Solidària explica: “Penso que el programa té un impacte molt positiu en diversos aspectes. Per a les persones internes és un trencament amb la seva rutina, perquè poden tenir contacte amb persones de l'exterior (probablement d'entorns socials diferents). Poden parlar sense sentir-se jutjades, distreure's i passar-ho bé. Crec que les empodera veure que també tenen molt per ensenyar-nos a nosaltres”.

“Estic aprenent molt en molts sentits".

Educar i sensibilitzar la ciutadania en aquests valors és un dels mitjans més sòlids per contribuir cap a una democràcia avançada, més justa i participativa. La FAS és conscient d’això i fomenta el voluntariat per completar la formació acadèmica dels i les estudiants amb una educació humana. Es tracta que la universitat no formi només persones professionals i tècniques, sinó també ciutadans i ciutadanes actives i persones responsables amb el seu entorn.

“Estic aprenent molt en molts sentits. En primer lloc, desestigmatitzant les persones preses i veient que poden ser pròximes. També em permet qüestionar-me i valorar allò que m'envolta i que dono per descomptat. Fent aquest voluntariat m'ho passo molt bé, puc conèixer un món que a moltes persones ens queda llunyà i aprenc, però també sento que la meva tasca és útil”, afegeix Navarro.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari