Els 10 consells per reduir l’angoixa i l’estrès durant el confinament pel COVID-19

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Un jove selecciona una sèrie a la plataforma Netflix.  Font: Public Domain Pictures
Un jove selecciona una sèrie a la plataforma Netflix. Font: Public Domain Pictures
Una de les recomanacions és jugar a jocs amb la família o companys/es de pis. Font: Keesler
Una de les recomanacions és jugar a jocs amb la família o companys/es de pis. Font: Keesler

Els 10 consells per reduir l’angoixa i l’estrès durant el confinament pel COVID-19

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha elaborat un informe amb recomanacions per fer una bona gestió psicològica del tancament a casa i fer-lo més tolerable.

Davant l’alerta sanitària generada a tot el país per l’arribada del coronavirus SARS-CoV-2, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha elaborat una sèrie de recomanacions sobre com gestionar amb filosofia aquest moment d’excepcionalitat sense caure en l’estrès o l’angoixa. En aquest sentit, el confinament de la població i la quarantena per passar la malaltia infecciosa es pot convertir en un malson amb sensacions que aflorin com la por, l’avorriment, la soledat o la tristor.

“La por és una de les emocions bàsiques del nostre psiquisme i una reacció normal i saludable davant situacions desconegudes, amenaçadores i potencialment perilloses com la que estem vivint”, afirmen des de l’informe. En aquest sentit, la guia neix amb la missió d’evitar que aquestes emocions es converteixin en un virus afegit. La calma, la intel·ligència i una bona disposició són claus per potenciar el benestar de les persones mentre romanen a casa.

1. Informa’t bé!

El primer consell és consultar únicament canals d’informació contrastats i oficials, com el web de Canal Salut o la Guia COVID-19 del Ministeri de Ciència i Innovació. Evitar sobreinformar-se i no estar connectat 24h són recomanacions necessàries. En aquest sentit, vigilar amb quina freqüència es consulten les xarxes socials també és rellevant. Tenir més informació, no vol dir estar millor informat.

2. Evita actituds culpabilitzadores!

Tant si has donat positiu en coronavirus com si estàs esperant els resultats, no et culpis i evita actituds catastrofistes. Fes del te metge o metgessa la teva principal font de consulta i de consells. El problema no és individual, sinó que és una responsabilitat col·lectiva.

3. No escampis rumors ni informacions falses!

Informar-se bé és una obligació, però informar bé als altres ha de ser un compromís. En la mesura del possible s’ha d’intentar evitar parlar permanentment del tema i evitar escampar rumors no contrastats o notícies falses. És important mantenir ben informats als infants, amb informacions entenedores i adaptades a la seva comprensió. També és vital informar amb cura a les persones que estan infectades i que estan al teu voltant, i a més, s’ha de vetllar perquè les persones en una residència entenguin perquè hi ha en aquests moments absència de visites per tranquilitzar-les.

4. L’organització a casa, la clau de l’èxit!

La negociació i arribar a acords amb les persones membres de la casa per a la logística domèstica és clau: compres, cura de les persones dependents, passejar el gos, etc. És important respectar espais diferenciats si comparteixes pisa mb més persones: no cal estar tota l’estona junts! A més, si tens infants, es tracta de trobar activitats per fer junts més enllà de la tablet o la televisió.

5. El teletreball: porta l’oficina a casa

Pel que fa a la feina, si teletreballes has de marcar un període d’inici i de finalització. Durant aquesta implementació, comenta si tens infants al càrrec ja que òbviament la quantitat de feina a assolir serà menor. Assegura’t, a més, de pactar els termes econòmics amb la teva empresa o entitat davant d’aquesta situació i si has de treballar des de casa, estableix un espai i un horari el més semblant al que feies. Mantenir certes rutines t’ajudarà a mantenir una sensació de normalitat.

6. Estigues en connexió amb familiars i amistats

No poder veure a familiars o amistats no significa aïllar-te. Amb Whatsapp, Telegram, Skype o altres eines informàtiques pots enviar-los missatges, fer videotrucades, etc. Això us ajudarà a sentir-vos més a prop. Una bona idea és organitzar un sopar en línia, jugar a jocs de manera virtual o fer un karaoke amb els teus éssers estimats. És important, a més, saber que el teu entorn està bé i rebre informació contrastada.

7. Cuida’t i protegeix-te!

La higiene i la cura d’un/a mateix és indispensable. Segueix les recomanacions i mesures de prevenció de les autoritats sanitàries. Tampoc cal prendre més precaucions de les necessàries. No facis consultes mèdiques supèrflues per no col·lapsar el sistema. En la mesura del possible, participa en activitats comunitàries que puguin ser d’ajuda, si pot ser, de manera virtual.

8. Relaxa’t i distreu-te!

Mantingues les teves rutines diàries: fes exercici a casa, classes de ioga, zumba, etc. Has d’acceptar que hi ha una part de la situació que no pots controlar i és necessari adaptar-se a aquests canvis. Mente sana in corpore sano. Assabenta’t de la gran oferta d’oci online gratuït de què disposes i gaudeix del teu temps lliure: concerts en streaming amb el #YoMeQuedoEnCasaFestival, museus virtuals, llibres i revistes, pel·lícules, curtmetratges, teatre i òpera online...

9. Deixa’t contagiar per l’humor!

L’humor és una eina per lluitar contra la sensació d’angoixa o d’estrès. Deixa aflorar el teu sentit més sarcàstic. És moment per mirar monòlegs, llegir textos d’humor i desconnectar dels sentiments negatius amb dosis de riures compartits amb les persones que més estimes.

10. Treu-ne la part positiva!

Per fi tens un moment per parar i reflexionar sobre quines són les teves prioritats i els passos que vols donar. És una ocasió per compartir cures i tasques domèstiques, aprofitar els moments de calma per imaginar i crear: jocs, poemes, dibuixos, etc... Recorda que només es tracta d’una situació temporal, passada la qual tots i totes haurem après grans lliçons.

Afegeix un comentari nou