Àmbit de la notícia
Social

Empoderar contra la pobresa energètica des d’una perspectiva de gènere

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • El projecte europeu ‘Empowermed’ proposa assessoraments col·lectius, trobades per aprendre a reduir la despesa energètica i grups de suport mutu.
    Font: Empowermed.eu
  • La pobresa energètica ha crescut com a conseqüència de la pandèmia.
    La pobresa energètica ha crescut com a conseqüència de la pandèmia. Font: Istockphoto

Enginyeria Sense Fronteres, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya i 10 entitats europees més, impulsen el projecte ‘EmpowerMed’, per construir col·lectivament el dret a l’energia.

La pandèmia causada per la Covid-19 ha afectat de manera desigual a la població. Els barris més poblats i amb menys renda per càpita han patit d’una manera més significativa els efectes d’un virus que no ha fet més que agreujar la situació d’aquelles famílies en risc d’exclusió social.

La recomanació d’estar-se a casa per contenir la propagació del coronavirus ha derivat en un increment de la pobresa energètica a Europa, i moltes famílies s’han vist abocades a no poder fer front a les despeses i, conseqüentment, a patir talls en el subministrament. 

Per combatre aquest increment de la pobresa energètica, Enginyeria Sense Fronteres, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya i 10 entitats europees més, han posat en marxa el projecte ‘Empowermed’, amb l’objectiu d’empoderar les llars en situació de pobresa energètica des de la perspectiva de gènere i construir el dret a l’energia de manera col·lectiva.

El projecte europeu ‘Empowermed’ proposa assessoraments col·lectius, mesures del confort tèrmic a les llars, trobades per aprendre a reduir la despesa energètica i la creació de grups de suport mutu amb llars que pateixen dificultats per fer front a les despeses energètiques.

Les diferents accions, que es desenvoluparan de manera simultània a diferents estats mediterranis com ara, Espanya, França, Itàlia, Croàcia, Eslovènia i Albània, estaran enfocades des d’una perspectiva de gènere per donar suport a un dels col·lectius més afectats, les dones. Segons Lidija Zivcic, membre de l’associació Focus a Eslovènia, “Les dones, especialment en llars monomarentals, es veuen afectades de manera desproporcionada per la pobresa energètica, per tant el seu empoderament és necessari”.

En aquesta línia també es pronuncia Katharina Habsbrunner, membre de l’entitat alemanya WECF: “La pandèmia i les seves conseqüències han fet augmentar considerablement la pobresa energètica i han reforçat les desigualtats de gènere”.

La salut i el benestar, lligats a la pobresa energètica

El dret a l’energia va sempre lligat al dret a la salut i al benestar. El fet de viure amb condicions climàtiques adverses, la lluita constant per fer front a les despeses i conviure amb l’assetjament de les companyies subministradores, té, a la llarga, conseqüències en la salut física i mental de les persones que pateixen pobresa energètica. 

En aquest sentit, la principal innovació que representa el projecte EmpowerMed, i que resulta clau en el context actual, és la perspectiva col·lectiva en l’abordatge de la pobresa energètica. Pretén desmarcar-se de la visió que la pobresa energètica és un problema individual i estigmatitzant, sortir d’aquest assenyalament i crear un nou imaginari col·lectiu sobre la vivència i coneixement en primera persona de les persones afectades.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari