Enric Ollé: "Les TIC ens han facilitat la duresa del confinament a la gent gran"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Enric Ollé, portaveu de la Fatec Font: Enric Ollé
Enric Ollé, portaveu de la Fatec Font: Enric Ollé
Enric Ollé, portaveu de la Fatec Font: Fatec
Enric Ollé, portaveu de la Fatec Font: Fatec

Enric Ollé: "Les TIC ens han facilitat la duresa del confinament a la gent gran"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Entrevistem el portaveu de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) sobre com l'han ajudat les TIC durant la pandèmia per Covid-19.

Quina relació tens amb la Fatec?

Vaig començar a col·laborar amb Fatec a l’any 2003, principalment per col·laborar en la campanya per millorar les pensions de viduïtat. Actualment segueixo treballant en el grup de pensions i en altres projectes, però la meva tasca principal es la de portaveu de l'entitat.

Per què vas començar a col·laborar-hi?

Vaig començar a col·laborar amb la campanya de millora de les pensions de viudetat. La principal fita aconseguida va ser la compatibilitat de la pensió de viudetat amb la pensió SOVI, que no ho era. Sempre feien triar a la persona viuda entre la de viudetat o el SOVI si el tenia, aquesta compatibilitat ho era fins a un topall de 1000€.

Va ser així que vas estar nomenat portaveu de l'entitat?

Sí. No obstant Fatec és una federació dirigida i portada pervoluntàries, la qual cosa fa que fem una mica de tot. Per tant a part de ser portaveu estic en diferents grups de treball.

Quina és la missió de l'entitat?

Actualment la Fatec aglutina uns 500 Casals i Associacions de gent gran a tot Catalunya. La seva raó de ser és millorar la vida de la gent gran, això fa que estiguem fent nombrosos projectes per les Entitats federades.

Quina repercussió creus que han tingut les TIC per les persones grans durant la pandèmia?

Evidentment les TIC ens han ajudat molt a tothom, no solament a la gent gran, durant la pandèmia i sobre tot en el confinament. Però s’ha de tenir en compte que la gent gran en aquesta matèria, té moltes mancances i no poden gaudir de totes les prestacions que els donen les TIC, és la bretxa digital que no té en compte aquestes mancances.

Com han ajudat les TIC durant la el confinament per que la gent gran es mantingui comunicada amb la família, amistats i persones del seu entorn?

Les TIC ens han ajudat molt a la gent gran. Ens han facilitat la duresa del confinament, però hi ha un gran problema en això, no tota la gent gran està preparada per assumir tots aquest canvis tecnològics i molt menys a la velocitat que es produeixen aquest canvis.

Skype, Zoom, WhatsApp i d’altres són tecnologies ens han permès connectar, telemàticament, amb la família i dintre de les tristors del dia a dia de confinament hem pogut veure-la i sembla que són més a prop, la qual cosa ens fa el dia més agradable tot esperant l’hora de la connexió.

Podries posar un exemple?

Sobre tot al món de la banca. De cop i volta hem passat de treballar de forma tradicional a haver de fer-ho tot a través dels caixers automàtics i hi ha moltes persones que no estan preparades per això.

D'altres no disposen de les eines adequades. Del telèfon mòbil adequat, per exemple, i a la edat de molta d’aquesta gent ja no podran adaptar-se a aquestes tecnologies.

Com ha complicat aquesta situació la vida de la gent gran?

Al suprimir moltes de les oficines bancaries hi ha pobles que no tenen ni caixer automàtic, obligant a la gent gran a desplaçar-se a un altre indret on hi hagi el caixer o delegar aquesta funció a una altra persona, amb el problema que significa donar les teves dades pels riscos que això comporta, per poder cobrar la pensió.

Això es molt greu i les autoritats corresponents no fan res. En conclusió les TIC ens ajuden molt a la gent gran però no a tothom.

Quines tasques realitzes com a portaveu?

Tinc la responsabilitat d’atendre als mitjans de comunicació i coordinar a les persones adequades en cada cas per les demandes dels mitjans. També ajudar a preparar i difondre els comunicats, els manifestos i notes de premsa de l’entitat.

A cada escomesa electoral, a Fatec fem un document amb les demandes de la gent gran per tenir en compte en els diferents programes electorals dels partits. La meva tasca es concertar les trobades amb els partits per fer-ne entrega i comentar aquestes demandes.

En quins projectes o programes participes a més l'entitat?

Segueixo formant part del grup de treball per millorar les pensions. A Fatec donem un curset per preparar la jubilació i sóc monitor d’un dels mòduls del curs. Una altra tasca molt important es que, representant a Fatec, formo part del grup de treball d’Inclusió Social i Pobresa de la Taula del Tercer Sector Social. Faig moltes altres coses que em fan estar actiu.

Afegeix un comentari nou