Entitats contra l’odi

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
 Font: Canva
Les entitats tenen un paper clau contra els discursos d'odi. Font: Canva.
 Font: Canva
Els discursos d'odi comencen a atraure població vulnerable. Font: Canva.

Entitats contra l’odi

Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
Suport Tercer Sector

Resum: 

Després dels resultats dels darrers comicis, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya afronta l'increment de l'extrema dreta i els discursos d'odi.

Diverses entitats i organismes, com Caritas Catalunya o la Federació Catalana d’Autisme, han col·laborat amb la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya per tal de desenvolupar l’informe ‘Fragmentades: una anàlisi dels discursos d’odi, l’auge de l’extrema dreta i el seu impacte social’. El document analitza els arguments que fonamenten els discursos d’odi en diferents blocs: antifeministes, racistes, islamòfobs, nativistes i anti-LGTBIQ+.

Aquest estudi afirma que “les entitats del tercer sector, juntament amb altres actors de la societat civil, poden jugar un paper crucial en la desarticulació dels discursos d’odi i en la visualització de les estructures de poder amb les quals estan connectats”. És per això que la Taula ha donat l’avís d’alarma, perquè el discurs està prou arrelat a la societat i normalitzat.

L’informe afirma que “a través de la conscienciació, l’educació i la defensa dels drets humans, es pot contrarestar l’impacte negatiu dels discursos d’odi en la vida quotidiana i les polítiques públiques”. Per ajudar a minimitzar l’impacte dels discursos d’odi, des de les entitats socials s’ha de fer un exercici crític per desarticular aquest argumentari simplista que atrau tantes persones, incloent població vulnerable malgrat que moltes vegades els hi juga a la contra.

Durant la presentació dels resultats, Fransina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, ha afirmat que cal “poder establir aliances amb actors a diferents nivells, poder establir contra-narratives als discursos simplistes i provocadors de l’extrema dreta”.

Afegeix un comentari nou