Entitats de la societat civil promouen un judici popular al projecte Castor

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
 Font: Observatori del Deute en la Globalització
Font: Observatori del Deute en la Globalització
 Font: Observatori del Deute en la Globalització
Font: Observatori del Deute en la Globalització

Entitats de la societat civil promouen un judici popular al projecte Castor

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El procés se celebrarà el 17 de juny a Barcelona i s’emmarca en una campanya per exigir responsabilitats i denunciar l’impacte ambiental, social i financer d’aquesta fallida infraestructura.

Un deute de 3.420 milions d’euros a pagar per la població durant 30 anys, 20 persones investigades per prevaricació mediambiental, més de 1.000 terratrèmols que van afectar les terres del Sènia a causa de les obres realitzades. Aquestes són només algunes de les estremidores xifres lligades al Projecte Castor, el magatzem geològic de gas que mai ha arribat a funcionar i que, segons l’Observatori del Deute en la Globalització, ha esdevingut un clar exemple de ‘deute il·legítim’.

Aquesta entitat, juntament amb altres organitzacions i plataformes, han posat en marxa una campanya per “revertir els mecanisme polítics i legals que permeten ‘pelotazos’ de mega infraestructures energètiques, amb alts costos per a la societat i el medi ambient”, com aquest projecte.

En el marc d’aquesta campanya, tindrà lloc el 17 de juny a Barcelona un Judici Popular per denunciar aquesta situació i exigir responsabilitats i el desmantellament d’aquesta infraestructura. “Ningú s’ha fet responsable del desastre i, en canvi, la ciutadania ha hagut d’assumir un deute que ascendirà a més de 3.400 milions d’euros, i que ja s’està pagant des de l’1 de gener de 2016 a les nostres factures de gas”, afirmen les organitzacions.

Durant el judici se sentaran a la banqueta, tot i que segurament no n’aparegui cap representant, la multinacional constructora de l’obra, Escal UGS/ACS, propietat de Florentino Pérez; el Govern espanyol i successius ministres d’Indústria, Energia i Turisme; així com el Banc Europeu d’Inversions.

També es presentaran públicament diversos peritatges geològics i mediambientals i se sentiran els testimonis de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i l’Associació d’Afectats i Afectades per la Plataforma Castor, així com de comunitats de països del Sud que han patit l’impacte d’obres realitzades per l’ACS.

Adhesions a la campanya

La sentència del judici s’utilitzarà per continuar fent incidència política i pressió, tant sobre les institucions públiques com sobre les parts acusades, per revertir el pagament d’aquest deute.

Les entitats i persones interessades poden adherir-se a aquesta iniciativa firmant aquest manifest.

Afegeix un comentari nou