Francina Alsina: “Hem de recuperar el moviment fundacional de la Taula del Tercer Sector”

FCVS
Francina Alsina, nova presidenta de la Taula del Tercer Sector Font: Taula del Tercer Sector
Francina Alsina va assumir la presidència de la Taula del Tercer Sector el passat 18 d'octubre.
Logotip de la institució Font: Taula del Tercer Sector
La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya està formada per 35 federacions que representen més de 3.000 entitats.
Nova Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector Font: Taula del Tercer Sector
Imatge de la nova Junta Directiva amb la presidenta, Francina Alsina.

Francina Alsina: “Hem de recuperar el moviment fundacional de la Taula del Tercer Sector”

FCVS

Resum: 

L'endemà d'haver estat escollida presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina ens parla de com afronta aquesta nova etapa i quins seran els objectius a assolir en els pròxims 3 anys.

1. Com afrontes aquesta nova etapa?

L’afronto amb molta il·lusió. És un repte important però tinc la sort de trobar-me envoltada de gent molt valida per tant, crec que per tots nosaltres serà una experiència molt positiva.

2. Vas presentar un pla de treball amb el suport de 14 federacions sòcies. Quin pretens que sigui el seu paper en el sí de la Taula?

Sí que vam ser 14 federacions les que vam treballar en aquests pla de treball, perquè ens el creiem, però el meu objectiu és que totes les 35 federacions tinguin el seu paper dins de la Taula. També volem apoderar l'òrgan de l'assemblea perquè les decisions siguin molt col·legiades. No vull que mai ningú se senti guanyador o perdedor. Tots som guanyadors perquè tots treballem amb un únic objectiu que és la Taula, que som nosaltres.

3. Quin és el principal objectiu i els reptes del teu mandat?

El principal objectiu és recuperar el moviment fundacional de la Taula del Tercer Sector: vetllar per la persona més necessitada. Potser ara la Taula havia fet una deriva cap a un organisme molt més d’estructura i ara hem de retornar als orígens.

4. Com s’aconsegueix una Taula més independent, democràtica i social?

Ho aconseguirem no sentint-nos lligats per ningú per tant, sent totalment apolítics. Simpatitzants de tothom però sense sentir-nos coaccionats. Hem de tenir aquesta llibertat d'acció, de denúncia i de poder treballar amb tranquil·litat. I més democràtica, aconseguint que l'assemblea sigui més sobirana i tenint decisions més col·legiades, que tothom se senti que està participant en les decisions que pren la Taula.

5. El teu bagatge al capdavant de la FCVS i la col·laboració en diverses entitats del tercer sector, com poden influir en la teva presidència?

Influiran molt. Fa molts anys que a la Federació Catalana de Voluntariat Social treballem amb entitats que són totalment diferents i amb interessos diversos i hem aconseguit que tothom estigui a gust i que podem treballar amb totes alhora. El fet de fer consens entre totes és una cosa que des de la FCVS s'ha treballat moltíssim i segur que aquest aprenentatge em serà molt positiu per treballar a la Taula.

6. A les portes de l’M4Social, quin ha de ser el paper de taula en el suport a la necessària transformació digital de les entitats?

El paper de la Taula és bàsic estant al costat de les entitats. Evidentment a les entitats socials potser els hi ha costat més entrar en aquesta era digital i per tant ha anat molt per davant de la mateixa entitat. La Taula el que ha de fer és estar al costat, ajudar i procurar que tothom es posi una mica al dia.

7. Quin rol han de jugar les entitats i el voluntariat en la nova etapa de la Taula del Tercer Sector?

El voluntariat i les entitats s'han de sentir protagonistes i recolzades per la Taula. Hi ha un paraigua immens a sobre d'ells que vetlla pels seus interessos i la seva continuïtat i l'únic que la Taula els hi pot proporcionar és seguretat en l'acció.

8. Quin serà, a partir d’ara, el posicionament de la Taula en el context social i polític català?

Entenc que la Taula ha de seguir mantenint-se en la defensa de la democràcia i dels drets socials.

Llegeix la notícia del nomenament de la presidenta de la Taula del Tercer Sector

Afegeix un comentari nou