Es posa en marxa AVIVAS, la primera aliança estatal per l'habitatge social i assequible

Colectic-comunitari
AVIVAS busca traslladar la figura europea de les 'Housing Associations' al nostre país. Font: Pixabay. Font: Pixabay
AVIVAS busca traslladar la figura europea de les 'Housing Associations' al nostre país. Font: Pixabay.

Es posa en marxa AVIVAS, la primera aliança estatal per l'habitatge social i assequible

Colectic-comunitari

Resum: 

Diverses entitats especialitzades en habitatge social i assequible s'han unit per crear aquesta xarxa que vol transformar el model immobiliari actual.

El futur de l'habitatge pot ser més just i inclusiu, i les entitats del Tercer Sector el volen reivindicar amb la creació d'AVIVAS, la primera aliança en l'àmbit estatal a Espanya per l'habitatge social i assequible.

Aquesta xarxa, constituïda per la Fundación Eguzkilore, la Coordinadora de Fundacions Gestores i Promotores d'Habitatge Social a Catalunya (Cohabitac) i Provivienda, neix amb el ferm objectiu d'unir forces i transformar l'actual model de provisió d'habitatge en un de no lucratiu, seguint el model de les 'Housing Associations' (en català, associacions d'habitatge) d'Europa.

Les organitzacions que conformen AVIVAS compten amb dècades d'experiència gestionant habitatge social i assequible amb persones en situació de vulnerabilitat i, només el 2022, van gestionar gairebé 7.000 habitatges, allotjant a més de 16.000 persones. "AVIVAS és una fita en l'àmbit estatal per al model de provisió d'habitatge social i assequible. És un pas més perquè les organtizacions en pro del dret a l'habitatge siguin una realitat al nostre país", assegura Eduardo Gutiérrez, subdirector general de Provivienda i integrant d'AVIVAS.

Les 'Housing Associations' o associacions d'habitatge són organitzacions que, des del no lucre o el lucre limitat, promouen, construeixen, compren, rehabiliten i gestionen habitatge assequible i social, recolzades en major o menor mesura per les administracions públiques per promoure'n l'activitat. Aquesta forma de col·laboració ja funciona àmpliament a Europa, a ciutats com Viena, on una quarta part del parc immobiliari de la capital és habitatge social.

Espanya té actualment un parc d'habitatge social de menys del 2,5%, malgrat que la mitjana europea és del 9,3%. Amaia Porres, directora general de la Fundació Eguzkilore, afegeix que "el Relator Especial sobre el dret a un habitatge adequat de Nacions Unides sol·licita arribar al 15% el 2040, per a la qual cosa és imprescindible un model immobiliari alternatiu".

"Per incorporar aquest model al nostre país ens cal adaptar-lo a les característiques del nostre context social i econòmic", assegura Gutiérrez, que destaca la necessitat de tenir un marc normatiu clar que reguli l'activitat d'aquestes organitzacions. AVIVAS denuncia que les entitats actualment tenen moltes traves fiscals i de finançament, tot i tenir un objectiu completament social. Des d'AVIVAS plantegen en el seu manifest una sèrie de mesures fiscals, financeres i normatives necessàries per acostar la política d'habitatge europeu a Espanya.

La despesa pública en habitatge a Espanya es troba al voltant del 0,1% del PIB, mentre que la mitjana europea se situa al 0,6%. Segons Pere Esteve, president de Cohabitac, "el Govern estatal hauria de fer un gir a les seves polítiques i concretar aquest increment del pressupost en línies específiques d'ajudes per a la promoció d'habitatge per a lloguer social per part de promotors socials, així com a la gestió d'habitatge destinat a persones vulnerables. També, caldria incentivar els arrendadors que destinin habitatge al lloguer social".

Afegeix un comentari nou