Espanya a la cua en ajut als refugiats

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Espanya a la cua en ajut als refugiats

Resum: 

Durant el 2014 es va oferir protecció internacional a 1.585 persones però només 384 van rebre l'estatut de refugiades.

L'Informe “Les persones refugiades a Espanya i Europa” presentat per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), situa Espanya a la cua d'Europa en el compromís amb les persones refugiades. Així, Espanya va rebre menys de l'1% de les 625.000 sol·licituds que van arribar a la Unió Europea.

Durant el 2014, Espanya va oferir protecció internacional a 1.585 persones, procedents sobretot de Síria i Ucraïna, i d'aquestes només 384 persones van rebre l'estatut de refugiat. Davant d’això, CEAR ha destacat l'elevat nombre de resolucions desfavorables, que van arribar al 56%.

Més de 55 milions les persones s'han vist obligades a fugir de les seves llars per algun conflicte o persecució

Europa: un èxode mundial sense precedents

A nivell mundial, CEAR ha xifrat en més de 55 milions les persones que s'han vist obligades a fugir de les seves llars per algun conflicte o persecució. I la situació a Europa no és més positiva: segons l'informe de CEAR, en el 2014 s'ha viscut un èxode mundial sense precedents, considerat el més gran des de la Segona Guerra Mundial.

Els conflictes a Ucraïna (1,5 milions de desplaçats), a Síria (3,5 milions cercant refugi i asil) i a nombrosos països africans, són els principals motius de la situació que està vivint Europa. Davant la passivitat d’aquesta, els països veïns (Líban, Turquia, Jordània, Irak o Egipte) van assumir el 97% d'aquests refugiats.

La secretària general de CEAR, Estrella Galán, ha remarcat que “malgrat aquesta dramàtica situació, la Unió Europea continua sense facilitar les vies legals per a les persones que fugen dels conflictes, i que molts cops els obliga a arriscar les seves vides en perilloses travessies en el Mediterrani”. En aquest sentit, CEAR ha recordat que des de l'any 2000, més de 22.000 persones han mort ofegades en el Mediterrani, intentant arribar a Europa.

Pel que fa al sistema de quotes proposat per la Unió Europea, l'entitat ho considera "un avanç, encara que insuficient”. D’aquesta manera, Galán ha recordat que "segons l'agència europea Frontex, més del 80% de les persones que arriben a Europa són potencials beneficiaris de protecció internacional”.

Afegeix un comentari nou