L’EuroPride 2022 se celebrarà malgrat les amenaces del govern serbi

IdemTV
Autor/a: 
Carme Porta
"L'EuroPride no s'ha cancel·lat. Farem marxa el 17.09 a les 17h".  Font: EuroPride.
"L'EuroPride no s'ha cancel·lat. Farem marxa el 17.09 a les 17h". Font: EuroPride.

L’EuroPride 2022 se celebrarà malgrat les amenaces del govern serbi

Autor/a: 
Carme Porta
IdemTV

Resum: 

Belgrad acollirà enguany l’EuroPride en un acte que, de moment, es troba envoltat de tensions davant la temptativa del president de Sèrbia de cancel·lar l’esdeveniment.

Enguany la celebració de l’orgull LGTBI tanca les commemoracions a Europa amb la celebració de l’EuroPride, que tindrà lloc entre el 12 i el 18 de setembre a Belgrad. Aquest és el primer EuroPride que se celebra fora de l’Espai Econòmic Europeu, quelcom que es fa amb la voluntat de donar suport a la comunitat LGTBI de Belgrad que viu una situació important de discriminació.

Goran Miletić, coordinador d'EuroPride 2022 declarà que “Durant aquests dies, tota Europa mirarà a Sèrbia, que tindrà l'oportunitat de mostrar una nova cara: solidària, tolerant i lliure”. Tanmateix, fa pocs dies el president de Sèrbia, Aleksandar Vučić, va donar per cancel·lat l’esdeveniment en una clara amenaça a l’organització.

Davant d’aquesta acció, el coordinador de l’EuroPride va respondre de forma contundent: "L'estat, és a dir, la policia, només pot prohibir l'EuroPride, no cancel·lar-lo. Aquesta mena de decisió seria contrària a la Constitució i el Tribunal Constitucional ja havia revocat decisions similars els anys 2009, 2010, 2011 i 2012. No es poden prohibir els actes celebrats en espais tancats previstos per a l'EuroPride 2022. Estem esperant la decisió oficial a la qual presentarem un recurs".

Així, l’organització de l’esdeveniment manté la convocatòria contra el que considera una gran arbitrarietat de l'estat, un anunci que està rebent el suport d’altres organitzacions de l’orgull a Europa, com ara Pride Barcelona, Bilbao Bizkaia Pride, Madrid Orgullo, o Eivissa Pride. Aquestes entitats van emetre un comunicat conjunt en el qual sentencien: “Considerem aquesta decisió una greu vulneració de la Declaració Universal dels Drets Humans. Una vulneració que s'agreuja, ja que és comesa per les mateixes institucions estatals que han de ser garants d'aquests drets”.

En la mateixa línia es va manifestar Kristine Garina, presidenta de l'Associació Europea d'Organitzadors de l'Orgull: "El Tribunal Europeu de Drets Humans ha declarat que el dret a tenir Pride és un dret humà fonamental. Qualsevol intent de prohibir un Orgull és una violació dels articles 11, 13 i 14 del Conveni Europeu de Drets Humans, ratificat per Sèrbia com a membre del Consell d'Europa”.

Garina també va recordar el compromís que el govern serbi té amb el Pride “El president Vucic no pot cancel·lar l'esdeveniment d'una altra persona. EuroPride no es cancel·la, ni es cancel·larà. Durant el procés de licitació per a l'EuroPride 2022, la primera ministra de Sèrbia, Ana Brnabic, va prometre el suport total del govern serbi per a l'EuroPride a Belgrad, i esperem que aquesta promesa es compleixi”.

La LGTBIfòbia es manifesta, aquest cop des de l’estat, i la tensió ha augmentat a pocs dies de la celebració de l’EuroPride. Allà on es volia avançar en visibilitat, solidaritat i igualtat ara hi ha una ombra d’amenaça que ja té una prèvia a Oslo, on un home va matar dues persones i en va ferir 21 en un local LGTBI, raó que dugué a la cancel·lació de la marxa de l’Orgull. A Belgrad el pols contra l’estat i la LGTBIfòbia es manté i es preveu que durant la setmana assistiran unes 20.000 persones. L’organització reclama a les autoritats sèrbies el compromís per lluitar contra les amenaces i les desigualtats.

Afegeix un comentari nou