Esther Ramos: “Hem de garantir l'escola telemàtica a totes les famílies”

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Esther Ramos Font: Fundació Surt
Esther Ramos Font: Fundació Surt

Esther Ramos: “Hem de garantir l'escola telemàtica a totes les famílies”

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

La Fundació SURT recull ordinadors portàtils, tablets i material informàtic per a que a partir del 13 d'abril els infants de les llars més vulnerabilitzades puguin seguir l'escola online.

La Fundació Surt ha engegat una campanya de recollida de material informàtic en bon estat per donar a famílies empobrides i permetre que els infants puguin seguir estudiant, com també les dones que estan cursant formacions per millorar la seva ocupabilitat.

Per col·laborar-hi, cal enviar un correu electrònic a surt@surt.org o trucar al telèfon 628 37 39 24. Esther Ramos, responsable de l'àrea de l'empoderament econòmic de la Fundació Surt.

D'on parteix la idea de recollir material infomàtic?

La campanya de recollida de material informàtic durant el confinament neix de l'Obrint portes, programa de la Fundació Surt en el que atenem 200 dones a l'any en situació de vulnerabilitat. El 94% d'elles viuen a Barcelona, majoritàriament de Ciutat Vella; el 65% d'aquestes ho fan amb ingressos inferiors a 400 euros; el 40% porta més d'un any a l'atur; el 55% viu en un habitatge de lloguer; el 55% són monoparentals; el 35% no tenen estudis primaris i el 67% no té nacionalitat espanyola. Un 47% provenen derivades de Serveis Socials; la resta, venen pel boca-orella.

Per millorar la seva inserció laboral, necessiten ajudes econòmiques (bancs d'aliments, ajudes en el transport, material escolar, farmàcia, etc.), que facilitem amb el programa Obrint Portes.

Ara, amb el confinament, encara tenen menys recursos i menys opcions d'accedir-hi. Tenim unes 40 dones a les que fem seguiment específic i que estan preocupades perquè els seus fills i filles necessiten material informàtic per fer les tasques escolars. I no només per fer deures, sinó que l'alumnat també pugui interaccionar entre ell i no aïllar-se.

Quin material recolliu i amb quins requisits?

Hem engegat la campanya per a recollir tablets i ordinadors portàtils, que funcionin (no espatllats), siguin fàcils de posar en marxa i transportar. Estem estudiant per quines vies facilitarem connexió a Internet, segons la casuística de cada família. Una opció, per exemple, és la campanya #Compartimwifi que funciona en barris.

El material serà retornable?

No és un préstec. És una donació, això ha de quedar clar. Creiem que totes les famílies han de tenir les mateixes oportunitats d'accés a la tecnologia. Hem de garantir l'escola telemàtica a totes les famílies. Veurem com evoluciona la nostra idea principal i ens adaptem.

A qui voleu adreçar el material?

La idea és que quan tornem de vacances de Setmana Santa, haguem proporcionat els mitjans a la infància i, a les dones, que puguin seguir la formació laboral que estaven fent amb nosaltres. Per ara no posem data de finalització de la campanya de recollida.

Està responent la ciutadania a la crida?

Hem engegat la crida fa pocs dies, però des de divendres, 3 d'abril, hem rebut oferiments d'una desena de ciutadans i també d'empreses i entitats que s'han posat en contacte amb nosaltres.

Com organitzareu la logística del lliurament del material a les famílies?

Per ara estem atenen per correu i per telèfon les demandes de les famílies i estudiant les seves particularitats cas per cas, si tenen wifi, compartició de dades de mòbil, etc. Un cop recollida tota la demanda, coordinarem l'entrega del material a les cases. Algunes empreses i cooperatives ens estan oferint el servei de recollida i lliurament a domicili.

Afegeix un comentari nou