Àmbit de la notícia
Social

Ets monitor, monitora o participant d’un casal d’estiu? Ara pots fer-te el test d’antígens gratuïtament

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Cristina Muelas Guiu
  • Els infants i joves de 10 a 15 anys que participin en activitats de lleure podran fer-se el test.
  • El Certiticat Covid Digital de la UE no serà obligatori per viatjar.
    La mesura s’adreça a persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets i vulguin fer-se la prova voluntàriament. Font: Pixabay

Els departaments de Salut i Drets Socials posen a disposició dels/de les professionals i usuaris/es del lleure la possibilitat de fer-se una prova per detectar la Covid-19.

A partir de dilluns 19 de juliol el col·lectiu del sector del lleure podrà fer-se cribratges voluntaris per detectar la Covid-19. Les farmàcies oferiran tests ràpids d’antígens (TAR) gratuïts als monitors i monitores i, també, als i les joves de 10 a 15 anys que participin en activitats de lleure. Es tracta d’una mesura impulsada pels departaments de Salut i de Drets Socials amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), per frenar l’auge de contagis per la Covid-19.

Froilan Salgado, adjunt a direcció de programes i gestió de Fundesplai, assegura que "totes les mesures que vagin encaminades a millorar la prevenció de les activitats de lleure són positives, ja que es garanteix que, tant els infants com totes les persones vinculades al lleure així com les mateixes activitats, es puguin desenvolupar amb normalitat i amb seguretat”.

Totes aquelles persones que vulguin fer-se el test, podran apropar-se a les més de 1.100 farmàcies adherides a la campanya, el llistat del qual es podrà consultar a través del portal estiuamblleure.cat.

Sense símptomes ni contactes estrets

Aquesta mesura s’adreça a les persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets, que vulguin fer-se la prova voluntàriament i que formin part del col·lectiu de treballadors/es o participants en activitats del lleure educatiu d’estiu, com ara casals, colònies, campaments o rutes. A més, cal trobar-se entre la franja d’edat de 16 a 40 anys, o bé de 10 a 15 sempre i quan vagin acompanyats d’una persona adulta responsable.

Laia Asso, responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, ha recomanat que cal fer “el cribratge màxim 72 hores abans d’iniciar l’activitat amb pernoctació” i “cada tres dies, de manera periòdica, en cas de ser una activitat de dia”. D’aquesta manera, s’evita que el cribratge esdevingui puntual i passi a ser un mètode de seguiment més constant i precís.

El resultat del test d’antígens estarà disponible, aproximadament, passats els 15 minuts des de la realització del mateix, i el personal de la farmàcia en qüestió serà qui s’encarregui de donar el resultat a la persona interessada. En cas que aquest sigui positiu, caldrà seguir les indicacions que marqui la part professional. A banda, el resultat també es podrà consultar a partir de l’endemà a l’espai personal de salut digital La Meva Salut.

Cribratge al lleure educatiu

Segons les darreres dades publicades pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, només a les comarques de Barcelona participen 224.000 infants i joves en activitats de lleure, i s’han registrat un total de 3.552 activitats per aquest estiu tot i que està previst que se’n programin fins a 6.500 aproximadament.

Albert Pastallé, monitor a l’Esplai Gatzara de Castellbisbal, considera que aquesta mesura és “a primera vista, molt positiva, ja que és una bona eina per detectar casos i evitar possibles confinaments per part de monitors que estem treballant al juliol”. Ara bé, l’Albert es mostra més escèptic a l’hora de considerar aquesta actuació com a “mesura efectiva per reduir casos de Covid-19”. Assegura, a més, que “des del grup de monitors i monitores de l’esplai animem a fer tests a tota la població per reduir al màxim la propagació de la Covid-19”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari