Èxit de la campanya '40 de 40' del Banc de Sang

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa VIlaseca
El perfil de donants més buscat són homes menors de 40 anys Font: Banc de Sang
El perfil de donants més buscat són homes menors de 40 anys Font: Banc de Sang

Èxit de la campanya '40 de 40' del Banc de Sang

Autor/a: 
Vanesa VIlaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia el 19 de setembre, el Banc de Sang i Teixits va celebrar la campanya ’40 de 40’ a Plaça Catalunya amb èxit de participació.

L’objectiu de lacampanya ha estat conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de donar sang i per reconèixer la importància del gest altruista que cada any milers de persones fan per ajudar altres persones que es troben en situacions de salut difícils.

L’Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits, ens explica que "aprofitant que el segon dissabte de setembre és el dia mundial de donació de medul·la òssia vam muntar la campanya a Plaça Catalunya el dissabte 19". Hi estaven convocades persones joves de 18 a 40 anys per donar sang i inscriure’s com a potencials donants de medul·la òssia.

Per aquest motiu van instal·lar una carpa a Plaça Catalunya, que va acollir aquesta campanya especial de donació de sang i medul·la òssia.

Enric Contreras ens comenta que “globalment a Catalunya necessitem unes 8.000 inscripcions al registre de donants de medul·la òssia. Això vol dir que em de fer entre 35 i 40 cada dia. Per això el nom de la campanya 40 de 40. Per què necessitem 40 nous inscrits cada dia de menys de 40 anys”.

El perfil més buscat són homes menors de 40 anys, ja que els estudis han demostrat que quan més jove és la persona donant, més probabilitats de sobreviure pot tenir el pacient. Per això, l’objectiu és trobar donants menors de 40 anys, especialment homes ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.

La campanya va estar un èxit de participació, ja que l’Enric afirma que “a la carpa vam fer 64 noves inscripcions i en total a tot Catalunya vam fer més de 100 en un sol dia”. Per tant, “la valoració de la campanya és molt bona. Ara caldria un esforç final per arribar a 7.500 o 8.000 inscripcions, cosa que serà complicada degut a la Covid-19”.

A Catalunya el Banc de Sang es proposa aconseguir 4.000 potencials donants de medul·la òssia en el que falta per acabar aquest 2020.

Per últim, ens comenta que, des del Banc de Sang i Teixits, “agraïm a totes les persones que han participat a la campanya perquè la medul·la òssia no es pot fabricar”

Actualment a Espanya, només 1 de cada 4.000 inscrits acaben sent compatibles amb un pacient. D’aquí la necessitat de comptar amb un registre mundial el més ampli i divers possible per incrementar les possibilitats de compatibilitat entre donant i pacient.

Segons les dades de l'ONT (Organización Nacional de Trasplantes) actualment es troba un donant en els registres internacionals per prop del 90% dels pacients, en un temps mitjà de 33 dies.

Els trasplantaments de medul·la permeten a les persones que pateixen leucèmia i d’altres malalties de la sang, com el limfoma i el mieloma, tinguin l’oportunitat de superar la malaltia.

Per accedir a un trasplantament, la primera opció és buscar un familiar compatible, però només s’aconsegueix en un 30% dels casos. El 70% de les persones malaltes necessiten accedir al registre mundial per tenir l’oportunitat del tractament.s

Al nostre país, cada any hi ha prop de 5.000 persones diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple. A més, cal destacar que la leucèmia és el càncer infantil més freqüent.

Afegeix un comentari nou