Fer voluntariat per ajudar nenes i dones al Nepal

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Clara Garcia  Font: Beartsy.org
Clara Garcia Font: Beartsy.org
Clara Garcia  Font: Beartsy.org
Clara Garcia Font: Beartsy.org
Clara Garcia, Creative Photo Project Font: Beartsy.org
Clara Garcia, Creative Photo Project Font: Beartsy.org
Projecte Rato Baltin Font: Beartsy.org
Projecte Rato Baltin Font: Beartsy.org
Beartsy.org Font: Beartsy.org
Beartsy.org Font: Beartsy.org

Fer voluntariat per ajudar nenes i dones al Nepal

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Clara Garcia Ortés és presidenta i project manager voluntària de Be Artsy, associació sense ànim de lucre que desenvolupa projectes creatius per a comunitats que no en tenen accés per proporcionar formació i experiències.

Vius pràcticament al Nepal fent una feina voluntària sobre aquest tema, com és la situació al Nepal actualment?

Des del final de la guerra civil ara fa quasi deu anys s'han fet per primera vegada eleccions al Nepal i actualment l'ambient és una mica més calmat, tot i que la situació és molt precària.

A Be Artsy centrem la nostra activitat sobre tot a l'oest del país on la situació és més complicada i la població té moltes necessitats per cobrir i sobre tot en nenes i dones, que viuen una situació dolenta al país.

D’una banda, la situació que pateixen les nenes quan tenen la menstruació és complicada, ja que culturalment són considerades impures durant aquests dies. Per exemple, no poden tocar arbres fruiters perquè allà hi ha la creença que l'arbre pot morir, no poden tocar cap familiar pel mateix motiu, no poden beure llet per si morís la vaca, ja que són considerats animals sagrats al Nepal.

D'altra banda, han de dormir fora de la casa familiar, en unes cabanes allunyades del poblat. A l'hivern a causa del fred, han mort diverses nenes per asfixia, ja que no els està permès tapar-se amb mantes i encenen focs a dins les cabanes per escalfar-se. Fa poc ha mort una noia al districte d’Achcham, Oest del Nepal. A l'estiu en canvi moren per picades de serps.

Un altre problema és que als poblats hi han molt pocs homes i els que hi han beuen i juguen a cartes. Els que marxen a treballar a la Índia tornen una vegada l'any per l’Octubre i com que saben que hi han nenes soles a les cabanes, tenen total impunitat per violar-les.


Què feu i quin és el vostre objectiu?

Fem educació sexual a les escoles, donem copes Ruby Cup a les nenes. Fem tallers sobre educació sexual i menstrual per tal d'apoderar les dones als poblats.

La nostra tasca es basa en contractar gent local per fer educació sexual, convidar a les noies que parlin del que no els hi agrada de la seva menstruació a traves de la fotografia participativa i així voluntàriament elles ens parlen del chhaupadi i amb copes menstruals millorar els hàbits higiènics. Portem des del 2016 amb el tema i estem tenint resultats espectaculars i veritables canvis en el chhaupadi als pobles on hem estat. Treballem a la zona on ha mort aquesta noia. (no hem estat mai al seu poble). Hi ha un 97% d'acceptació per part de les noies d’Achcham.

El nostre objectiu és proporcionar a aquestes comunitats eines per millorar la comunicació i obrir espais de reflexió crítica per possibilitar els canvis interns que considerin necessaris. Ajudem, sobre tot noies i dones, per mitjà de l'expressió artística i creativa en temes que els repercuteixen directament.


Què podem fer per ajudar?

Hi ha diverses maneres. D'una banda necessitem socis. Estem fent una campanya de crowdfunding a Gofundme.

El projecte es diu és Rato Baltin, que significa galleda vermella. Als seus tallers donen una galleda metàl·lica, una esponja i una tovallola a nada nena per tal que puguin tenir unes òptimes condicions d'higiene. Com no poden tocar aigua tampoc, d'aquesta manera una altra persona els pot omplir la galleda d'aigua neta per netejar la copa que els donem durant la menstruació. El projecte té un cost anual aproximat de 16.500€.

També necessitem persones voluntàries que ens puguin ajudar en tasques específiques com ara comptabilitat, recerca i gestió de subvencions, difusió...

Més informació a http://beartsy.org

Comentaris

Hola! Sóm dos noies de Barcelona que estem molt interessades en els vostres projectes al Nepal. L’Aina estudia Educació Social i jo Arlet estudio Antopologia Social i Cultural. Les dos estariem interesades en cooperar amb vosaltres durant un temps l’estiu de l’any 2020. Ens agradaria que ens proporcionessiu més informació i també si necessiterieu voluntaris per a qualsevol tasca.

Esperem la vostra resposta. Gracies!

Cordialment, Aina i Arlet.

Hola Aina i Arlet!

Des de Xarxanet només fem difusió, us recomanem que contacteu directament amb Be Artsy.

Aquí teniu les dades:


Adreça: Carrer Gran de la Sagrera, 67-75, 08027 Barcelona
Telèfon: 696 72 33 64

Moltes gràcies!

Afegeix un comentari nou