Finalitzen els programes per a joves 'Pots amb l'ESO' i 'Nmarcha'

YMCA Barcelona
Autor/a: 
YMCA
 Font: YMCA
Visita a una empresa en el marc del programa 'Nmarcha'. Font: YMCA Barcelona
 Font: YMCA
Estudiants del programa 'Pots amb l'ESO'. Font: YMCA Barcelona

Finalitzen els programes per a joves 'Pots amb l'ESO' i 'Nmarcha'

Autor/a: 
YMCA
YMCA Barcelona

Resum: 

L'associació YMCA finalitza amb èxit els seus programes d'acompanyament a joves que no estudien i que es troben en situació d'atur.

En els últims anys, l'associació YMCA Barcelona ha acompanyat a 519 joves d'entre 16 i 29 anys, que no estudiaven ni treballaven, per tal d'ajudar-los a superar les inseguretats generades pels seus contextos complicats i a desenvolupar-se pel seu futur professional. Això ho ha fet a través dels programes 'Pots Amb l’ESO, Segona Oportunitat per a Joves' i 'Nmarcha, Itineraris Individualitzats d'Orientació'. L'organització assegura que les iniciatives han estat un èxit, i han pogut ajudar aquestes persones a aconseguir els seus objectius.

Amb el programa 'Pots amb l’ESO', l'entitat ha ajudat a joves amb abandonament educatiu primerenc a finalitzar els seus estudis o a aconseguir una qualificació professional mitjançant itineraris formatius personalitzats. En aquests últims, els/les joves han après d'una manera diferent al sistema tradicional, adaptada a les necessitats de cada persona, a la seva situació particular i la forma d'aprendre de cadascú, transformant l'aprenentatge en una experiència amena, motivant i, fins i tot, divertida.

Entre el 2020 i el 2022, el centre YMCA de Barcelona ha atès a 66 joves. D'aquests, el 61% va obtenir una qualificació, el 12% es va integrar en els sistemes d'educació o formació formal per seguir preparant-se, i el 21% va trobar feina. Juan Joaquín, de 28 anys, explica com el programa li va obrir les portes a treballar: "L'últim dia de pràctiques el meu responsable a l'empresa em va dir que si volia quedar-me a treballar amb ells. En el meu cas, les pràctiques m'han ajudat a aprovar i tenir un títol, però també m'han donat la meva primera feina".

De manera semblant, la Lorena, de 22 anys, comenta que la iniciativa va suposar un pont per reprendre el seu desenvolupament educatiu i ocupacional: "Jo portava dos anys sabàtics i m'ho van recomanar, i em vaig adonar que havia de fer alguna cosa amb la meva vida, treure'm títols per començar a treballar. Al programa 'Pots amb l’ESO' vaig trobar uns bons companys i una bona professora, i vaig agafar-li el gustet a estudiar. Actualment em trobo treballant, al setembre començaré un Grau Mitjà i a llarg termini m'agradaria opositar per a Correus o zelador de l'hospital".

D'altra banda, el programa 'Nmarcha' ha estat enfocat a facilitar als/les joves la seva entrada al mercat laboral i a aconseguir feina, ajudant-los també a millorar el seu nivell d'educació i formació professional. El programa es va desenvolupar a través d'itineraris individualitzats en els quals les persones participants aprenen a buscar feina de manera autònoma, millorant el seu nivell d'ocupabilitat, participant en processos de selecció i guanyant confiança en si mateixos/es.

La iniciativa va començar al centre YMCA de Barcelona al 2018, i fins la seva finalització al 2022 s'han atès un total de 453 joves. D'aquests, més de la meitat (el 55%) va obtenir una ocupació i un 23% es va integrar en els sistemes d'educació o formació per millorar les seves oportunitats laborals. La Rosana, de 25 anys, en comenta els beneficis: "Sent una mica difícil l'adaptació de l'emigrant en un altre país, a YMCA m'han ajudat en la meva integració: en el social, en l'educatiu i a aconseguir una ocupació. Agraeixo l'oportunitat d'haver conegut personal que m'ha orientat en els meus passos a Espanya".

Ambdós programes pertanyen al Programa Operatiu d' Ocupació Juvenil CCI 2014ES05M9OP001, finançat pel Fons Social Europeu i la Iniciativa d'Ocupació Juvenil. El 2022 han estat cofinançats pel Ministeri de Drets Socials i l'Agenda 2030.

Afegeix un comentari nou