La participació activa dels joves, eix per a la transformació social
Comparteix
Donar veu a la joventut per escoltar i incloure les seves necessitats en l'agenda pública. Aquesta és una de les demandes reivindicades al VIII Foro Iberoamericano 'Haciendo política juntos' celebrat del 2 al 7 de maig a Barcelona i Madrid.
Els i les joves representen avui en dia una quarta part de la població iberoamericana. Un col·lectiu de més de 150 milions de persones d'entre 15 i 29 anys que cal tenir en compte i escoltar a l'hora de dissenyar polítiques educatives i d'inserció laboral en les quals ells i elles siguin protagonistes.
Aquesta és una de les principals idees reivindicades durant el VIII Foro Iberoamericano que es va celebrar del 2 al 5 de maig a Barcelona i Madrid coorganitzat per Fundesplai, la Liga Iberoamericana de Organizaciones de la Sociedad Civil i la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB).
Representants d’organitzacions juvenils, governs, empreses i societat civil de 18 països iberoamericans van prendre part en aquest espai de reflexió i debat que va posar sobre la taula els principals reptes que afronten les persones joves en àmbits com la participació, el treball i l’educació.
“Les polítiques de joventut han d’estar en el centre de la política i els i les joves han de tenir veu en el seu disseny” va reivindicar Maria Àngels Cabasés de la Universitat de Lleida. Una demanda que es va reiterar en les diferents sessions de les jornades i que va posar en relleu la importància d’apoderar la població juvenil perquè esdevinguin ciutadans i ciutadanes actives que preguin part en les decisions i en la transformació social.
Escoles no formals de participació
Però, com incentivar aquesta participació i/o aconseguir que tingui un impacte real? Trencant el mite de la 'despolitització', es va destacar el fet que cada vegada la implicació activa del jovent es dona en espais no formals però que tenen un paper rellevant a nivell d’incidència. “Els i les joves participen molt i hem de ser hàbils i ràpids per detectar els espais on ho fan i promoure’ls”, va afirmar Sonia Fuertes de l’ECAS-Entitats Catalanes d’Acció Social.
En aquest sentit, Guillem Porres, membre de Fundesplai, va parlar sobre la importància de les diferents “escoles de participació” juvenils, com els esplais o el voluntariat, i els valors que impulsen. “Participar implica un compromís i ganes de canviar i transformar les coses”, va destacar.
“La joventut és un actor que té veu i vot en el procés de desenvolupament”
Les noves tecnologies i les xarxes socials també es van presentar com a canals des dels quals generar noves formes de debatre, implicar-se i fer activisme social.
Eines diverses amb un objectiu comú: que els joves siguin escoltats i estiguin presents activament en les transformacions socials. “La joventut és un actor que té veu i vot en el procés de desenvolupament sostenible” del nostre món, va recordar, un cop més, Martín Rivero, membre de la Secretaria General Iberoamericana.
Vídeos de les diferents sessions del VIII Foro Iberoamericano
Afegeix un nou comentari