Fundesplai creix per la inclusió social i els ODS

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
El projecte té un pressupost total de 17,2 milions d’euros. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
El projecte té un pressupost total de 17,2 milions d’euros. Font: Fundesplai.
D’aquesta quantitat, el 75% es finançarà amb un crèdit de l’Institut Català de Finances (ICF) i Triodos Bank. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
D’aquesta quantitat, el 75% es finançarà amb un crèdit de l’Institut Català de Finances (ICF) i Triodos Bank. Font: Fundesplai.
Amb més de 50 anys de trajectòria, al 2007 Fundesplai va desplaçar la seva seu al barri de Sant Cosme. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
A l'acte van participar Josep Gassó, Lluís Mijloer, Damià Calvet, i Eva Martínez. Font: Fundesplai.
Amb més de 50 anys de trajectòria, al 2007 Fundesplai va desplaçar la seva seu al barri de Sant Cosme. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
Amb més de 50 anys de trajectòria, al 2007 Fundesplai va desplaçar la seva seu al barri de Sant Cosme. Font: Fundesplai.
L'acte va acollir una xerrada sobre educació de Jaume Funes. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
L'acte va acollir una xerrada sobre educació de Jaume Funes. Font: Fundesplai.

Fundesplai creix per la inclusió social i els ODS

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’entitat ampliarà les seves instal·lacions amb un nou centre de formació, un espai multifuncional i un parc de 17.000 metres quadrats.

El passat 1 de març, Fundesplai va col·locar la primera pedra en un acte inaugural on va participar el president de la Fundació, Josep Gassó, l’alcalde del Prat, Lluís Mijloer, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez.

Aquesta ampliació donarà resposta a l’augment de participants a les activitats de l’entitat, que al 2019 van superar les 100.000 persones, amb un total de 111 esplais i projectes de lleure, 27 equipaments de natura i 6.995 alumnes de cursos de formació. A més, permetrà donar un gran salt als programes que Fundesplai impulsa a favor d’infants, joves, famílies, entitats sense ànim de lucre i el medi ambient.

La vicepresidenta de Fundesplai, Anna Romeu, explica que la nova ampliació té diversos objectius. “Per un costat, dona resposta a la necessitat que hem tingut com a entitat de créixer, tant en termes d’ocupació del propi alberg, com créixer pel que fa a formacions. D’altra banda, l’ampliació ens permetrà albergar esdeveniments i actes en un espai gran com el que construirem”.

La fundació seguirà donant resposta a totes les persones del barri que estan en risc d’exclusió social i, a més, ampliarà les places d’un alberg que no ha parat de créixer amb una mitjana del 90% d’ocupació i incrementant la seva acció formativa amb un nou espai de 1.400 metres quadrats.

Convivència i teixit associatiu a Sant Cosme

Amb més de 50 anys de trajectòria, al 2007 Fundesplai va desplaçar la seva seu al barri de Sant Cosme, El Prat de Llobregat. Defensant Centre Esplai com una nova centraleta metropolitana i un enclavament estratègic, el pilar del nou espai era i és la convivència amb la gent del barri.

“Amb el projecte Jove Valor es relacionen les pròpies entitats que hi ha al barri amb la necessitat propera de joves sense formació per incorporar-se al mercat laboral”, explica Romeu. “El jovent treballa 4 hores dins l’empresa i nosaltres gestionem 4 hores de formació que han de seguir per dur a terme el projecte”, afegeix la vicepresidenta.

L’entitat té altres iniciatives vinculades amb el barri, com el projecte AMA que treballa amb mares adolescents per ajudar-les a potenciar el temps de lleure en el seu infant a la vegada que es conversa amb elles sobre les seves pròpies necessitats i se’ls ajuda a avançar i créixer.

Un dels altres projectes és la incorporació de la piscina com un element del barri al que tots i totes puguin accedir en condicions. “Alguns del joves que al principi eren més complicats, han acabat sent monitors de l’activitat” apunta Romeu.

“Aquests només són alguns dels exemples que fem en el barri i que ajuden a cohesionar el teixit associatiu, a més de potenciar que la gent senti aquest espai com a seu”, afegeix la vicepresidenta.

Un espai sostenible que crea consciència

Fundesplai ja porta temps treballant en la sostenibilitat i està compromesa en assolir els ODS. Tot i així, són conscients del moment crític en el que es troba el planeta i treballa la sostenibilitat com un dels seus valors imprescindibles. “Com ja ho vam fer amb Centre Esplai, tota l’ampliació i la seva construcció comptarà amb criteris ecològics i de sostenibilitat. Però el més important és fer-ho visible perquè la gent entengui que poden incorporar aquesta sostenibilitat en la seva pròpia vida”, remarca Romeu.

“Hem de ser capaços de generar un estalvi energètic, però la gent ha de visualitzar que són ells mateixos qui ajuden en aquest estalvi. Per això creiem que és fonamental ensenyar i crear consciència, que cadascú de nosaltres pot actuar d’una manera diferent i generar el canvi que tant necessitem”, apunta la vicepresidenta.

Amb el suport institucional i financer

“Aquest projecte ha estat possible gràcies a l’Ajuntament del Prat de Llobregat, que fa més d’un any va tramitar una modificació urbanística per fer possible l’ampliació de Centre Esplai”, explica Romeu. A més, la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya i Incasòl, també han facilitat l’operació

El projecte té un pressupost total de 17,2 milions d’euros. D’aquesta quantitat, el 75% es finançarà amb un crèdit de l’Institut Català de Finances (ICF) i Triodos Bank.

Afegeix un comentari nou