‘Henka’, una aposta per la prevenció i promoció del benestar emocional en l’adolescència

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un moment d'un taller que es va fer en un centre educatiu de Mataró durant la prova pilot del programa. Font: Sant Joan de Déu
Un moment d'un taller que es va fer en un centre educatiu de Mataró durant la prova pilot del programa. Font: Sant Joan de Déu
'Henka' és un projecte inclusiu sobre salut mental que es dirigeix a tota la comunitat educativa i posa al centre les i els adolescents. Font: Sant Joan de Déu
'Henka' és un projecte inclusiu sobre salut mental que es dirigeix a tota la comunitat educativa i posa al centre les i els adolescents. Font: Sant Joan de Déu

‘Henka’, una aposta per la prevenció i promoció del benestar emocional en l’adolescència

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Sant Joan de Déu impulsa la iniciativa sobre salut mental que implica alumnat, professorat i també les famílies.

Un projecte inclusiu sobre salut mental que es dirigeix a tota la comunitat educativa i posa al centre les i els adolescents. Això és 'Henka: Creixent en benestar emocional' i l'han posat en marxa l'Hospital Sant Joan de Déu i Z Zurich Foundation. "Promou el benestar emocional, amb accions que reforcen la resiliència, per prevenir l'aparició de transtorns de salut mental, en joves d'entre dotze i vint-i-cinc anys i el seu entorn: els centres educatius, les seves famílies i la societat", resumeix Anna Sintes, psicòloga de l'Àrea de Salut mental de l'Hospital Sant Joan de Déu.

'Henka', paraula japonesa que significa transformació, té dos programes d'acció directa: un amb els centres educatius, amb la formació en promoció de la salut mental a la comunitat educativa, per tal de millorar la gestió del malestar emocional; i l'altre en l'àmbit de sensibilització a la ciutadania. "L'objectiu -subratlla Sintes- és donar resposta a la urgència actual sobre aquest tema".

La psicòloga en destaca que es tracta d'un programa "basat en el coneixement científic que hi ha a hores d'ara sobre salut mental infantil i juvenil i s'ha creat de manera participativa entre persones expertes de l'àmbit, de l'acció social, amb agents educatius, els adolescents i les seves famílies".

Neix de la col·laboració entre Sant Joan de Déu i Z Zurich Foundation, mentre que els centres i les entitats responsables de dur-lo a la pràctica són l'Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu Barcelona i Solidaritat Sant Joan de Déu, amb el coneixement i l'expertesa de la plataforma sobre benestar i salut mental SOM Salud Mental 360°.

En el cas de Catalunya, el programa està alineat amb les estratègies del Pla Director de Salut Mental i Addiccions per impulsar la promoció i la prevenció de la salut mental en infants i jovent. Sintes recorda que, segons l'evidència científica, els primers símptomes dels principals trastorns de salut mental apareixen abans dels divuit anys en el 75% dels casos, i abans dels catorze anys en el 50% dels casos.

"Sabem que els i les joves lliures de problemes de salut mental tenen més possibilitats de tenir una millor salut al llarg de la seva vida. És urgent fer accions que contribueixin a millorar la salut mental de la població adolescent i jove", hi afegeix la psicòloga.

S'ha comprovat que l'adolescència és clau, perquè entre els dotze i els vint o vint-i-cinc anys se succeeixen un conjunt de canvis biològics en el neurodesenvolupament, en la forma de pensar i sentir, i en la construcció d'una identitat adulta que suposa una finestra d'oportunitats per reforçar les habilitats de resiliència i reduir la vulnerabilitat envers els problemes de salut mental. Sintes reivindica "una visió positiva i optimista sobre l'adolescència, a diferència del que sovint sentim a la societat". 'Henka' entén aquest període de vida com "un temps de canvis, reptes i oportunitats".

L'entrenament d'habilitats socioemocionals per fomentar la resiliència de l'alumnat de l'ESO, la capacitació de les famílies en la criança positiva, i la formació i assessorament dels equips de professionals de l'educació perquè puguin posar en pràctica a l'aula les sessions d'entrenament en habilitats i incorporar la iniciativa en els projectes del centre són alguns dels eixos d'actuació del programa.

Són accions dirigides a l'alumnat de dotze a setze anys, al professorat i també a les famílies. "Volem acompanyar tota la comunitat educativa en la promoció del benestar emocional", insisteix la psicòloga de l'Àrea de Salut mental de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Afegeix un comentari nou