Heroïnes Anònimes acompanya una cinquantena de supervivents de la violència masclista el 2022

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Més de 130 entitats feministes han signat el document "La violència masclista no s'atura davant del COVID-19". Font: Gaudí Ramone (Llicència: CC)
La presidenta de l’associació, Laura Recasens, fa un balanç positiu d’aquest primer any de funcionament del projecte. Font: Gaudí Ramone (Llicència CC)
 Font:
Just fa un any que l’entitat va engegar el projecte 'Veïnes per Veïnes' al Camp de Tarragona. Font: Llicència CC
La demarcació de Tarragona ha tramitat 2.339 denúncies per violència masclista entre els mesos de gener i juny de 2022. Font: Llicència CC
La demarcació de Tarragona ha tramitat 2.339 denúncies per violència masclista entre els mesos de gener i juny de 2022. Font: Llicència CC

Heroïnes Anònimes acompanya una cinquantena de supervivents de la violència masclista el 2022

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L'entitat, que compta amb una xarxa d'una trentena de voluntàries, desenvolupa la seva tasca en l'àrea del Camp de Tarragona.

L’Associació Heroïnes Anònimes ha fet acompanyament a 55 dones que han patit violència masclista durant el 2022. Just fa un any que l’entitat va engegar el projecte 'Veïnes per Veïnes' al Camp de Tarragona, i des de llavors han pogut actuar en una cinquantena de casos, donant suport de tot tipus, des d’acompanyament en visites mèdiques o visites al jutjat.

La presidenta de l’associació, Laura Recasens, fa un balanç positiu d’aquest primer any de funcionament del projecte. En contraposició, es lamenta d’haver rebut aquestes derivacions de dones que necessitaven suport: “l’ideal seria no haver d’atendre’n cap, però la realitat és la que és i esperem poder ajudar-les”.

L’entitat ha posat en funcionament la iniciativa a Tarragona i Reus per cobrir un servei que no existia en aquestes àrees: donar acompanyament a supervivents de la violència masclista més enllà dels circuits oficials. “Creiem que faltava la part més emocional al territori” explica Recasens, i afegeix: “quan pateixes violència masclista sovint quedes aïllada del món, normalment de la família, i també tens por al judici social”. Heroïnes Anònimes ha agafat el rol al Camp de Tarragona que l’Associació Hèlia té a Barcelona, on funciona des de fa més d’una dècada.

Una xarxa de voluntàries

El projecte 'Veïnes per Veïnes' compta amb una xarxa de 27 voluntàries. Totes elles han rebut formació per donar suport a les usuàries del servei, des de taller d’empoderament femení, de benestar emocional i tota mena d’activitats amb perspectiva feminista.

Les tasques que desenvolupen les voluntàries d’Heroïnes Anònimes va des de muntar mobles, donar suport en la cura de les criatures, o inclús fer companyia a les usuàries. També acompanyen a les dones al jutjat per tramitar el divorci o la custòdia dels fills i filles.

Des de l’associació expliquen que cada cas és únic i no existeix un perfil determinat de dones que pateixen violències masclistes. És per això que s’adapten a les necessitats de cada persona per tal d’oferir-los uns recursos o uns altres.

Més de 2.000 denúncies a la demarcació de Tarragona

Dades del Departament d’Igualtat i Feminismes apunten que la demarcació de Tarragona va rebre 2.339 denúncies per violència masclista entre els mesos de gener i juny de 2022. D’aquests, 1.807 van ser per violència en l’àmbit de la parella i 532 en l’àmbit familiar. En tots dos casos, la majoria de les denúncies es van efectuar en l’àrea del Camp de Tarragona.

Afegeix un comentari nou