Àmbit de la notícia
Social

Hi havia una vegada nens i nenes d'un casal que escrivien contes...

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • El llibre ‘Un conte, una il·lusió’ és un recull de cinc contes escrits per infants del Centre Obert del Casal dels Infants del Raval de Barcelona.
    Font: Casal dels Infants
  • El recull de contes es pot consultar a les biblioteques públiques de Barcelona i també en diferents escoles.
    El recull de contes es pot consultar a les biblioteques públiques de Barcelona i també en diferents escoles. Font: Casal dels Infants
  • El projecte de l'AELC amb el Casal consisteix en compartir la lectura de llibres en grups reduïts, parlar-ne, escoltar-los i acompanyar-los creant un espai per aprendre i valorar la lectura.
    El projecte de l'AELC amb el Casal consisteix en compartir la lectura de llibres en grups reduïts, parlar-ne, escoltar-los i acompanyar-los creant un espai per aprendre i valorar la lectura. Font: Casal dels Infants

‘Un conte, una il·lusió’ és un recull de cinc relats escrits per infants del centre obert del Casal dels Infants del barri del Raval de Barcelona.

Ningú s’imaginava que aquell taller de lectura acabaria com va acabar. Ni els nens i nenes, ni la dinamitzadora, ni la gent del Casal dels Infants del Raval, a Barcelona. I com va acabar? Doncs amb la publicació d’un llibre titulat ‘Un conte, una il·lusió’ que aplega cinc contes escrits i il·lustrats per nens i nenes del Casal.

Tenen entre vuit i deu anys i van idear, escriure i dibuixar el llibre durant el curs passat. Un meteorit que propaga una epidèmia, una sirena perduda en terra d’humans, el misteri d’uns animals que es fan gegants, l’entrada d’un grup d’amics i amigues en una casa terrorífica i l’aparició nocturna d’uns follets enmig del bosc són els temes dels contes que ha publicat l’editorial Stenella. Es pot trobar a totes les biblioteques municipals de Barcelona.

El Casal dels Infants participa en el projecte de Foment de la Lectura de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). L’escriptora Aguas Rodríguez Prieto, que també és fundadora de l’Editorial Stenella, va dinamitzar el curs passat les sessions en el grup de mitjans i va decidir tirar-se a la piscina: va proposar als nens i nenes que, després d’haver escoltat, llegit i comentat contes, escrivissin el seu.

L’educadora Laia Comamala li va donar suport des del primer moment, tot i que amb molts interrogants: “Al principi els va costar creure’s que ells i elles podien escriure els seus propis contes”, admet. Calia trobar les històries i també les paraules per explicar-les. Una cosa va anar arribant rere l’altra. La capacitat d’imaginació per inventar aventures va acabar sorprenent a tothom. “Ha estat un procés molt positiu. Han descobert que uns tenien habilitats per escriure, altres per dibuixar. Ha estat molt interessant”, hi afegeix Rodriguez.

“La proposta en el marc del projecte Foment de la Lectura de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana és que cada quinze dies vaig al Casal a explicar contes i comentar-los. Es busca el foment de la lectura i es treballa la comprensió lectora. Però aquest curs, per la pandèmia, l’ambient era estrany, era més trist. Vaig pensar que calia motivar els infants d’alguna manera especial”, explica Rodríguez.

Va decidir donar-los l’oportunitat d’expressar-se a través de l’escriptura. Qui són, què pensen, com viuen la pandèmia des de casa i des del barri, com ha afectat la Covid-19 les seves famílies... L’escriptora estava convençuda des del primer moment que l’escriptura podia ser un bon mètode per expressar realitats i sentiments.

S’hi van posar al febrer i tenien de temps fins al juny. “Havíem de fer alguna cosa extraordinària, perquè no veiessin el futur tan negre”, recorda. I què més extraordinari que escriure! “Van haver de fer unes tasques prèvies, es van documentar sobre les parts d’un conte, van consultar llibres i es van ajudar entre ells i elles”, subratlla Rodríguez. De fet, van viure tot el procés: des d’imaginar el llibre fins a tocar-lo un cop ja publicat en paper.

"Es va disparar la imaginació"

“Vam viure els passos per publicar un llibre -hi afegeix l’escriptora-, vam veure com és l’equip de professionals que treballen en tot el procés i sobretot vam gaudir perquè els nens i nenes en van formar part”. Rodríguez recorda amb satisfacció com, tot i les pors inicials, “un cop es van posar a treballar-hi, es va disparar la imaginació”. “Vam moure’ns entre molts nervis i moltes emocions”, assegura.

Els autors i autores dels contes són: Brian Zambrano; África Cantera; Ayesha Siddiga; Marya Dib Dib; Selma Afadjame; Unai Montesinos Pons; Nor El Hayouni; Mara Hernández; Jimena Clavería; Khadija El Hailoufi; Waies Uddin; Jonathan Covalu; Brenda Londoño; Aida Raja Sultana; Saif Eddin Shahoud i Ayesha Fiaz.

La publicació del llibre de contes s’ha finançat amb donacions de particulars i, a més de a les biblioteques públiques, es pot trobar en escoles de Barcelona. La versió digital es pot descarregar des del web de l’editorial. La idea és repetir l’experiència el nou curs. “No sabíem com acabaria, però ha estat genial i va ser una bafarada d’aire fresc, una experiència molt positiva”, resumeix la dinamitzadora del taller i editora d’Stenella.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari