Ioga, pilates o meditació: una mica d'alè durant el confinament

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Ioga vol dir 'unió'. Font: JD Mason (Unsplash)
Ioga vol dir 'unió'. Font: JD Mason (Unsplash)
Mireia Ventosa, terapeuta corporal integrativa. Font: L'Arbre
Mireia Ventosa, terapeuta corporal integrativa. Font: L'Arbre

Ioga, pilates o meditació: una mica d'alè durant el confinament

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Amb la Covid-19 ha esclatat una àmplia varietat de sessions terapèutiques virtuals que proporcionen una major consciència corporal per reequilibrar les emocions. En parlem amb la terapeuta corporal Mireia Ventosa.

La Mireia Ventosa és terapeuta corporal integrativa i membre de l'Associació Pranic Healing i Arhatic Ioga Espanya i Portugal. És coimpulsora de L'Arbre, un espai dedicat a la salut preventiva i el benestar interior mitjançant teràpies alternatives, la nutrició, la respiració conscient, el ioga, el pilates, la dansa i el moviment.

Pots explicar breument què és el ioga?

Ioga vol dir unió. La intenció de les sessions és la unió de cos-ment i cor amb el tot, la unió de l'ésser amb l'univers. Ho fem mitjançant postures ('asanes') adequadament ordenades per connectar amb el ritme respiratori i la consciència corporal durant tota la seqüència. Acabem amb una relaxació profunda i, tot plegat, ajuda a calmar el soroll mental i les tensions o dolors físics/emocionals.

I la meditació?

La meditació ens ajuda a estar més atents i presents al moment vital per viure'l plenament, perquè és en l'ara que construïm el nostre futur. La meditació és un entrenament (entrena-ment) i com en tot entrenament, cal practicar i practicar per aprendre a discernir el soroll mental i deixar d'identificar-nos dels pensaments, les emocions o el dolor físic que sentim i que ens fan patir quan ens hi aferrem. La meditació ens ajuda a posar consciència al cos i desprendre'ns del dolor, les preocupacions, el patiment intern...

I el pilates?

El pilates ens ajuda a prendre consciència del cos també, donant especial atenció a l'esquena (espina dorsal) i al centre de l'energia vital (zona abdominal). Ho fem gaudint d'un estirament global a través del moviment fluïd i actiu, i posant èmfasi també a la respiració, en aquest cas més activa. El pilates activa el sistema circulatori (la sang) des del melic, que anomenem 'la casa del poder', i així augmentem l'energia vital.

Tothom pot practicar aquestes tècniques?

Si, en més o menys adequació de l'activitat segons la teva mobilitat. Cal un mínim de mobilitat per poder seguir-les però també disposem d'ajudes externes tipus blocs, llibres o mantes que podrien col.locar-se específicament per a la construcció d'una postura si és necessari.

"Considero que és vital en aquest confinament (...) que poguem trobar espais on retornar a sentir la quietud interior".

Com ens poden ajudar durant el confinament?

Des del primer dia de confinament vaig sentir la gran necessitat de les persones a trobar un espai de serenor i calma en aquest moment tan estrany i diferent que estem vivim; que ens inquieta i preocupa o ens força a fer molts dols obligats per la pèrdua de llibertats, feines o separacions de persones estimades, etc.

Aquestes incerteses i dols ens provoquen un excés d'emocions i pensaments negatius que no ajuden a estar en calma i confiança. Considero que és vital en aquest confinament, i essencial per a tota una vida tranquil·la, que poguem trobar espais on retornar a sentir la quietud interior.

Aquests espais de quietud els podem retrobar de moltes maneres, però el retorn i l'atenció al cos ajuda a baixar l'activitat mental i visual que els dies confinats ens tenen atrapats. Ens ajuda a purificar-nos, així com prendre consciència de la cura del cos.

També podem respectar-lo saludablement amb aliments vius, respiració conscient, moviment fluid i flexibilitat, i així sentir la vida dins nostre quan tot sembla que pugui morir.

Com es pot posar en pràctica des de casa?

A casa cal tenir el teu espai per a la pràctica, on puguis estar tranquil·la, sense massa distraccions dins de les possibilitats de cadascú. Cal tenir una màrfega de ioga o estora de càmping i una manta o tovallola. Algun bloc o llibres poden fer-te servei durant la pràctica, i una música suau i relaxant també pot servir-te d'ajuda.

Notarem una millora en la nostra gestió emocional?

Sí, absolutament. Tal com deia, a mida que prens consciència de qui ets pots anar deixant d'identificar-te amb la reacció emocional, abraçar i gestionar el teu sentir emocional per a que no se t'emporti.

És recomanable per a les persones que estan a primera línia d'atenció sanitària?

Sí, i tant. Conec diverses infermeres que estan acudint a les trobades online i que les necessiten molt per regenerar-se i enfortir-se. Porten molt cansament acumulat i molta pressió emocional. Necessitem donar suport a les persones que donen suport i en aquests espais poden cuidar-se, respirar, desconnectar i desvincular-se de tota la càrrega que acumulen.

Afegeix un comentari nou