Àmbit de la notícia
Social

Ivon Maritza: "La Federació té la responsabilitat de promoure el feminisme com a eina de transformació"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Protocols contra les violències masclistes, conciliació o promoció dels lideratges femenins estan entre alguns dels principis que busca afavorir la Federació de Cooperatives. Font: Pexels.
    Protocols contra les violències masclistes, conciliació o promoció dels lideratges femenins estan entre alguns dels principis que busca afavorir la Federació de Cooperatives. Font: Pexels. Font: Pexels

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya vol promoure els valors feministes a les seves entitats a través d’onze principis.

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) porta promovent, des del passat mes de setembre, la campanya #SomCooperativesFeministes amb l’objectiu de difondre onze compromisos que pren l’entitat per integrar la mirada feminista a les cooperatives de treball que conformen l’organització. 

A més, en el marc de la campanya, la Federació està fent difusió d’una sèrie de documentació per apropar la mirada feminista als espais cooperatius i continuar amb la seva tasca de divulgació en matèries com ara la promoció de l’equitat salarial, la creació dels espais de cures i la posada en valor les tasques reproductives i de benestar. 

Per saber més sobre aquesta iniciativa, des de Xarxanet em parlat amb l’Ivon Maritza, responsable de l’Eix Feminismes de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

En què consisteix la campanya #SomCooperativaFeminista?

La campanya #SomCooperativaFeminista és una iniciativa impulsada per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) que pretén integrar el feminisme dins de les cooperatives federades. Es basa en onze compromisos feministes que busquen promoure la igualtat de gènere, la no discriminació i la creació d'entorns laborals més equitatius i segurs, amb l'objectiu de transformar les pràctiques de les cooperatives en favor d'una cultura relacional feminista.

   

Com va sorgir la idea de posar-la en marxa?

La idea va sorgir a partir del treball de l'Eix de Feminismes de la Federació, que va identificar la necessitat de transversalitzar la perspectiva feminista dins de les cooperatives. Així, es va decidir crear una campanya específica per promoure compromisos concrets que ajudin a erradicar desigualtats i a fomentar un canvi estructural a favor d'un model de treball feminista.

Entrem a parlar d'alguns dels compromisos de la campanya. Destaqueu la importància que les cooperatives tinguin canals de denúncia dels possibles casos de violència. Quina és la millor manera de posar-los en marxa?

Per posar en marxa canals de denúncia dins les cooperatives, és fonamental garantir la confidencialitat, la seguretat i l'accessibilitat d'aquests espais. La millor manera de fer-ho és establint protocols clars per gestionar denúncies, formant el personal sobre les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, i creant mecanismes de suport legal i emocional per a les persones afectades. També és important comptar amb entitats externes que supervisin aquests processos per assegurar-ne la imparcialitat.

També poseu el focus en les condicions de feina dignes, que incloguin la conciliació, els salaris dignes, els espais de cures dintre de l'àmbit laboral... 

Les condicions de treball dignes impliquen oferir horaris flexibles que permetin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, així com garantir salaris equitatius i eliminar qualsevol tipus de discriminació salarial per raó de gènere. A més, és necessari crear espais de cures dins les cooperatives, on les necessitats personals de les persones treballadores siguin valorades i respectades, promovent així un entorn laboral més inclusiu i humà.

La campanya també busca afavorir els lideratges femenins, però, sobretot feministes. Quina és la diferència entre l'un i l'altre?

Els lideratges femenins es refereixen a dones en posicions de lideratge, mentre que els lideratges feministes se centren en un estil de lideratge que busca la igualtat de gènere i la justícia social, independentment del gènere de la persona que lidera. El lideratge feminista trenca amb el model tradicional basat en l'autoritat i la jerarquia, promovent valors de corresponsabilitat, inclusió i empoderament col·lectiu.

Per què és important impulsar, des de la Federació, aquest tipus de campanyes?

Impulsar aquestes campanyes és clau per garantir que les cooperatives estiguin alineades amb els valors de justícia socialigualtat de gènere i democràcia interna. La Federació, com a entitat representativa del moviment cooperatiu, té la responsabilitat de promoure el feminisme com a eina de transformació social i laboral dins les seves organitzacions, aconseguint així un impacte positiu tant a nivell intern com a l'entorn social en què es desenvolupen les cooperatives.

Quina ha estat la resposta de les cooperatives federades davant la iniciativa?

Les cooperatives han respost de manera favorable a la campanya, especialment aquelles que ja tenien sensibilitat vers la igualtat de gènere. La campanya ha proporcionat recursos i orientació per facilitar la implementació dels compromisos feministes, tot i que encara es troben en procés de consolidació. La Federació continua donant suport per assegurar que el feminisme s'integri de manera estructural dins les cooperatives.

També des de l'eix de Feminismes no només s'està difonent aquesta iniciativa dels onze compromisos sinó que s'estan fent altres gestions a nivell formatiu i de recursos per anar incorporant aquesta perspectiva a les cooperatives federades.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari