Joan Martínez: “L’assetjament escolar pot matar o generar conseqüències molt greus”
Comparteix
L'Associació Catalana per a la Prevenció de l’Assetjament Escolar (ACPAE) treballa per dotar a l’alumnat d’eines amb les quals pot prevenir i afrontar l’assetjament escolar.
Joan Martínez Prieto és perit judicial en detecció i intervenció psicoeducativa en casos d’assetjament escolar. També és el president de l'Associació Catalana per a la Prevenció de l’Assetjament Escolar (ACPAE), una organització que té com a objectiu combatre l’assetjament escolar treballant amb les víctimes, les persones observadores i les agressores, així com, amb els centres educatius i les famílies.
Què és l’assetjament escolar?
L'assetjament escolar és qualsevol classe de maltractament físic, verbal o psicològic, exercit per una o diverses persones, cap a una altra, amb una reiteració en el temps i amb un desequilibri de poder. Com organització ens atrevim a dir que podria considerar-se delicte d’odi, tot i que no es pugui classificar com a tal, ni penalitzar al Codi Penal. És un atemptat contra la salut dels infants.
Quines són les principals conseqüències de patir aquesta violència?
L’assetjament pot matar o generar conseqüències molt greus com les següents: baixa autoestima, incapacitat d’afrontar el fracàs, percepció de l’autoimatge distorsionada, normalització de la violència, baix rendiment acadèmic, somatització, estrès, ansietats, pors, mal sons i moltes d’altres.
L'assetjament escolar és una xacra que fa molt mal a les víctimes que el pateixen. Si n'ets testimoni, no hi participis, defensa la víctima i informa'n al professorat i/o pares #PosicionaT #StopBullying pic.twitter.com/WpoOabcxp8
— Mossos (@mossos) March 22, 2023
Què és l’autoprotecció i quin paper té en l’assetjament escolar?
És el dret a defensar-se de qui et vol fer mal. La llei de la llegítima defensa recull aquesta possibilitat, matisant, que has de ser proporcional a l'acció i que l'agressor no patirà més mal del qual anava a fer.
Així mateix, hauria de ser un deure, on tothom sabes defensar-se de qui li vol fer mal. No parlem de cops de punys o petades, parlem de posar límits, de demanar ajuda, de no permetre que ningú abusi o faci mal.
Quines són les principals causes que fan que un infant es converteixi en agressor?
L’única cosa que tinc clar, és que els agressors o agressores, són persones amb manca d'habilitats socials, completa manca d'empatia i amb un trastorn conductual vers als seus iguals. Les persones agressores necessiten ajuda.
Hi ha pautes que se solen repetir com la gelosia, manca d’estima de l’entorn familiar, violència familiar, manca de límits i/o manca d’atenció per part dels pares, entre d’altres.
Quin paper tenen els centres educatius i els extraescolars en aquesta realitat?
Haurien de tenir un paper clau, però detectem que hi ha centres que no estan a l’altura, miren a una altra banda, i minimitzen o oculten el problema. Aquesta realitat hauria de ser tot el contrari, haurien de ser la cadena de tall. Són responsables de garantir la salut i la seguretat dels menors al seu entorn.
Com afecten les noves tecnologies a l’assetjament escolar?
Exponencialment, si l’assetjament escolar és en horari lectiu de dilluns a divendres, el ciberassetjament pot ser cada dia, a totes hores. Així mateix, és complicat aturar aquest tipus de comportament.
“L'assetjament s'ha de combatre amb fermesa i amb sancions reeducatives i exemplars”.
De quina manera es pot combatre l’assetjament escolar?
És important prendre consciència de les conseqüències greus d’aquest tipus de violència. Així mateix, les famílies han d’estar atentes, tant les de la víctima com les dels potencials agressors o agressors, per tal de poder evitar-lo. L'assetjament s'ha de combatre amb fermesa, amb sancions reeducatives i exemplars.
Afegeix un nou comentari